31 Οκτωβρίου 2023

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠ' ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ!

Στις αρχές του 2023 σάλο είχε προκαλέσει παγκοσμίως η ανακοίνωση Νορβηγικής ναυτιλιακής εταιρείας για απαγόρευση μεταφοράς ηλεκτρικών, υβριδικών και οχημάτων υδρογόνου στα πλοία της, για λόγους ασφαλείας: αν οι μπαταρίες λιθίου πάρουν για οποιοδήποτε λόγο φωτιά, η τραγωδία είναι αναπόφευκτη. Είχα αναπτύξει τότε το θέμα στο τηλεοπτικό Ανατρεπτικό Δελτίο του Alert TV.

Το Φεβρουάριο 2022 δυο διαφορετικά πλοία που μετέφεραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν την ατυχία να πάρουν φωτιά οι μπαταρίες λιθίου και το μεν Felicity Ace βυθίστηκε στον Ατλαντικό, το δε Euroferry Olympia κατέληξε κατεστραμμένο στο λιμάνι του Αστακού. Τον Ιούλιο 2023 αντίστοιχη φωτιά εκδηλώθηκε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε το Fremantle Highway, το οποίο κατέληξε επίσης κατεστραμμένο στο λιμάνι του Eemshaven, στα βόρεια της Ολλανδίας.

Τώρα έχουμε μια νέα σημαντική εξέλιξη, αυτή τη φορά απ' την Αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία στις 25/10/2023 εξέδωσε προειδοποιητική Οδηγία Ασφαλείας (Safety Alert) για τη μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας (Battery Electric Vehicles - BEV) με εμπορικά πλοία (τύπου roll-on, roll-off - RORO ferries).

Τις οδηγίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο σχετικό δελτίο της Αυστραλιανής υπηρεσίας. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η πρώτη-πρώτη σύσταση: The presence of BEVs onboard the vessel should be known to the master and crew. Prior to loading, BEVs should be clearly identified with a marking system that the master and all the crew are familiar with. Η παρουσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας στο σκάφος πρέπει να είναι γνωστή στον πλοίαρχο και το πλήρωμα. Πριν από τη φόρτωση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας θα πρέπει να αναγνωρίζονται σαφώς με ένα σύστημα σήμανσης, με το οποίο να είναι εξοικειωμένοι ο πλοίαρχος και όλο το πλήρωμα.

Στην Ελλάδα έχουμε μια εκτεταμένη ακτοπλοΐα, με πλοία τα οποία μεταφέρουν ταυτόχρονα επιβάτες και οχήματα. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας ήδη επιδοτούνται αθρόα και μόνο στο 9μηνο 2023 έχουν πουληθεί πάνω από 2.500 τέτοια οχήματα, κάποια απ’ τα οποία πιθανότατα έχουν ταξιδεύσει ήδη με τα πλοία για τα νησιά.

Το μέγα ερώτημα λοιπόν είναι: τι οδηγίες ασφαλείας έχει δώσει το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας για τη μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας προς και από τα νησιά μας; Καθώς δεν έχει γίνει κάτι γνωστό, να υποθέσουμε πως η οδηγία είναι "Πάμε κι όπου βγει", όπως συνέβη με τα τρένα στα Τέμπη; Εκεί που πέρασαν μήνες κι ακόμα δεν είδαμε να παραπέμπονται πολιτικοί σε Ειδικό Δικαστήριο; Να περιμένουμε την επόμενη τραγωδία, με δεκάδες ή και εκατοντάδες νεκρούς, για να δούμε κάποιον ακόμα Υπουργό να παραιτείται με κροκοδείλια δάκρυα στα μάτια και να τον εκλέγουμε μετά πρώτο σε σταυρούς, μόνο που αυτό δεν φέρνει πίσω τα θύματα και ΔΕΝ ξεπλένει τις ευθύνες;

Η ανακοίνωση της Αυστραλιανής κυβερνητικής υπηρεσίας είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.amsa.gov.au/vessels-operators/domestic-commercial-vessels/dcv-safety-alert-022023-risks-associated-carriage. Εάν ο σύνδεσμος κάποια στιγμή πάψει να είναι ενεργός, μπορείτε να τη δείτε εδώ.


24 Οκτωβρίου 2023

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ TOP CHANNEL ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΡΤΥΡΊΑ - ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την Πέμπτη 19.10.2023 βρέθηκα καλεσμένος στην τηλεόραση TOP CHANNEL Δυτικής Μακεδονίας, για να μιλήσουμε για τα ενεργειακά, στα πλαίσια της εκπομπής "Μαρτυρία" (η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε την προηγούμενη ημέρα).

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε από το σύνδεσμο του καναλιού.

Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε από το YouTube, ή να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο, καθώς αναδημοσιεύεται σε διάφορους ιστότοπους, ενδεικτικά στα :

https://e-ptolemeos.gr/o-dr-christos-i-kolovos-sto-top-channel-dytikis-makedonias-analyei-zitimata-gyro-apo-ta-energeiaka-themata

https://www.giapraki.com/δρ-χρήστος-ι-κολοβός-αλήθειες-γύρω-από/

https://emvolos.gr/dr-christos-i-kolovos-alitheies-gyro-apo-ta-energeiaka-themata/


20 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Όπως είναι γνωστό, στις 10.6.2017 μια πρωτοφανώς τεράστια κατολίσθηση κατέστρεψε όλες τις βαθμίδες εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Στη φωτογραφία βλέπουμε το μεγάλο καδοφόρο εκσκαφέα Ε3, αμέσως μετά την κατολίσθηση. Αυτού του τύπου οι εκσκαφείς αποτελούνται από δυο επιμέρους τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με μια ενδιάμεση "γέφυρα". Από την κατολίσθηση τα δυο τμήματα δεν έπαθαν ιδιαίτερες ζημιές και, απ' όσο γνωρίζω, πρακτικά οι ζημιές περιορίστηκαν στην "γέφυρα". Έτσι λίγο αργότερα το προσωπικό του ορυχείου αποσύνδεσε τα δυο τμήματα και ο κυρίως εκσκαφέας μεταφέρθηκε με πορεία εκτός της ζώνης κατολίσθησης.

Με ομολογουμένως οδυνηρή κατάπληξη είδα τυχαία πριν μερικές μέρες στο Facebook, στην Ομάδα Ορυχείο Πεδίο Αμυνταίου ΔΕΗ, το πιο πάνω βίντεο, όπου καταστρέφεται με ανατίναξη (!) ο μεγάλος καδοφόρος εκσκαφέας Ε3 του Ορυχείου Αμυνταίου. Η ανατίναξη έγινε στις 15.2.2023, προκειμένου ο εκσκαφέας να μετατραπεί σε σκραπ (παλιοσίδερα, που θα πάνε για λιώσιμο)!

Η λιγνιτική δραστηριότητα είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας. Παλαιότερα, με παρέμβαση του τότε Δήμαρχου Εορδαίας, η ΔΕΗ συμφώνησε να μη κατεδαφίσει τον παλαιό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ως μέρος της ιστορίας της περιοχής. Το μέγα ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι γιατί έπρεπε να γίνει σκραπ ο εκσκαφέας και δεν μπορούσε να παραμείνει ως αξιοθέατο ενός θεματικού πάρκου στην περιοχή του Αμυνταίου, για την ιστορία της εκμετάλλευσης του λιγνίτη της περιοχής.

Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι αν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας γνώριζε τις ενέργειες της ΔΕΗ και αν έκανε κάτι για να τις αποτρέψει. Εκτός πια κι αν ήταν τόσο απορροφημένος με τα οράματά του για το υδρογόνο και για το πώς θ' αποκτήσει κι αυτός δυο εξωτικά αυτοκίνητα υδρογόνου, ξοδεύοντας βεβαίως δημόσιο χρήμα ...


15 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ.

"Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια υπό την Ισραηλινή Κατοχή, αντιμετωπίζοντας περιορισμούς στην κίνηση, παλαιστινιακές πολιτικές διαιρέσεις και επαναλαμβανόμενες κλιμακώσεις των εχθροπραξιών", όπως μας λέει το OHCA, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (United Nations Office for Coordination of Humanitarian Affairs). Η υπηρεσία αυτή παρακολουθεί από το 2008 τη συνεχιζόμενη διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων και καταγράφει τα θύματα κάθε πλευράς στα Κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά εδάφη (Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας) και στο Ισραήλ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, "Ο μεγάλος αριθμός απωλειών αμάχων έχει απαιτήσει διάφορους τύπους παρεμβάσεων από ανθρωπιστικούς φορείς, με πολλά περιστατικά να εγείρουν ανησυχίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έλλειψη λογοδοσίας."

Τα στοιχεία για τις απώλειες της κάθε πλευράς είναι συγκλονιστικά και είναι η πραγματικότητα που αποκρύβουν τα Μέσα Προπαγάνδας. Στο διάστημα 15,5 ετών, από 24/1/2008 μέχρι 21/9/2023, οι Παλαιστίνιοι έχουν μετρήσει 6.407 νεκρούς έναντι 308 των Ισραηλινών, πάντα στα Κατεχόμενα. Αντίστοιχα, οι Παλαιστίνιοι έχουν μετρήσει 152.560 τραυματισμένους, έναντι 6.307 των Ισραηλινών. Το πιο πάνω διάγραμμα και ο αναλυτικός πίνακας στοιχείων είναι εντελώς χαρακτηριστικά: οι αναλογίες θυμάτων των δυο πλευρών θυμίζουν τις αναλογίες αντιποίνων που εφάρμοζαν οι Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν όχι και πολύ χειρότερες. Υποθέτω πως οι Ναζί θεωρούσαν τρομοκράτες τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και όλες τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές.

Το διάγραμμα και οι αριθμοί δείχνουν επίσης πως η πολιτική του Ισραήλ, να αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να απαντά με ακόμα πιο ωμή βία στη βία των υπό Κατοχή Παλαιστινίων, έχει αποτύχει. Εφεξής μόνο περισσότερη βία και περισσότερο πόνο μπορεί να προσφέρει και οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα νοιώθουν ποτέ ασφαλείς..

Όπως σημειώνει το OHCA, στους πιο πάνω αριθμούς περιλαμβάνονται μόνο θύματα που είναι αποτέλεσμα αντιπαραθέσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο πλαίσιο της Κατοχής και της σύγκρουσης. Δεν περιλαμβάνονται περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα, τα οποία δεν αφορούσαν άμεσες αντιπαραθέσεις, όπως καθυστερήσεις πρόσβασης, αλόγιστη χρήση όπλων, πυρομαχικά που εκρήγνυνται με καθυστέρηση και κατάρρευση σηράγγων. Εξαιρούνται επίσης άτομα που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σχετίζονται με συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και δεν αφορούσαν κατοίκους των Κατεχόμενων.

Δεν γίνεται λοιπόν να μη μιλούμε πια για την Κατοχή της Κύπρου απ' την Τουρκία, να διυλίζουμε και τον κώνωπα για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά να μη μιλούμε τώρα καθόλου για την Κατοχή της Παλαιστίνης απ' τους Ισραηλινούς.

Τα στοιχεία είναι από τη σελίδα του OHCA: https://www.ochaopt.org/data/casualties#


13 Οκτωβρίου 2023

ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 12/10 Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ "TRAKIA" ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Στις 29/9/2023 η Βουλγαρική κυβέρνηση έστειλε στην ΕΕ "Σχέδιο" "Δίκαιης" Μετάβασης των λιγνιτοπαραγωγών περιοχών. Άμεση ήταν η απάντηση των εργαζόμενων σε λιγνιτωρυχεία και ΑΗΣ της Βουλγαρίας, με αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Trakia, που ενώνει τη Σόφια με τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και τον Πύργο (Μπουργκάς). Οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει τρία σημεία: τον αυτοκινητόδρομο Trakia στη Στάρα-Ζαγόρα, το δρόμο Στάρα-Ζαγόρα - Χάσκοβο και το ορεινό πέρασμα Pass of the Republic, στο δρόμο προς Βέλικο-Τάρνοβο.

Ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου τερματίστηκε στις 12/10/2023, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν πως ο αγώνας τους για την ανατροπή του "Σχεδίου" θα συνεχιστεί με άλλες μορφές. Σήμερα, 13/10/2023, διεξάγεται ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των εργαζομένων, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με πληροφορίες από το Sofia Globe. (https://sofiaglobe.com/2023/10/12/bulgaria-protesting-miners-energy-workers-lift-blockade-of-motorway-mountain-pass/)


06 Οκτωβρίου 2023

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: 35% ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΠΟ 1.1.2024. ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Το φθινόπωρο 2022 η Νορβηγία είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις για επιβολή φόρου 40% στα χερσαία αιολικά, στα πλαίσια της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2023. Ο φόρος θα έχει χαρακτήρα ενοικίου δημοσίων πόρων και θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Μετά από αντιρρήσεις των "επενδυτών", η επιβολή του φόρου ανεστάλη, αλλά τώρα επανήλθε, στα πλαίσια της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2024. Ο φόρος θα είναι 35%. Κατά τη Νορβηγική κυβέρνηση τα αιολικά εργοστάσια που ήταν κερδοφόρα θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρα. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν οι "επενδυτές" εγκαταλείψουν τη Νορβηγία και στραφούν προς χώρες όπου τα αιολικά κάνουν πάρτι με τις ευλογίες των κυβερνώντων, π.χ. σε κάποια γνωστή και μη εξαιρετέα χώρα της ΝΑ Ευρώπης, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από πυρκαγιές ακριβώς εκεί όπου έχουν χωροθετηθεί αιολικά.

Περισσότερες πληροφορίες από τη Νορβηγική κυβέρνηση:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-government-will-introduce-a-resource-rent-tax-on-onshore-wind-power-from-2024/id2997403/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/postponed-implementation-of-resource-rent-tax-on-onshore-wind-power/id2976309/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/resource-rent-tax-on-onshore-wind-energy/id2929117/


05 Οκτωβρίου 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΞΑΝΆ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ.

Στις 4/10/2023 ο Γερμανός Υπερυπουργός για την Οικονομία και το Κλίμα υπέγραψε απόφαση με την οποία ενεργοποιείται ξανά η συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρισμού των παλιών λιγνιτικών εργοστασίων, τα οποία είχαν αποσυρθεί λόγω παλαιότητας και επανήλθαν μετά τη διακοπή της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Η απόφαση αφορά την περίοδο 1.10.2023 έως 31.3.2024 και πρακτικά παρατείνει τη λειτουργία εκείνων των παλαιών εργοστασίων, που τέθηκαν σε λειτουργία την αντίστοιχη περίοδο 2022-2023.

Την ανακοίνωση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορείτε να δείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την επανενεργοποίηση των παλαιών εργοστασίων το 2022 μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός":

Γερμανία: εξετάζουν ήδη την επαναλειτουργία ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αποσυρθεί!

Energiewende: μετά από 135GW "Α"ΠΕ, δεν θα πιστεύετε πού ψάχνει η Γερμανία ρεύμα για τον προσεχή χειμώνα!

Ποια Energiewende; Από 14/7/2022 η Γερμανία επέστρεψε στην ενεργειακή κοινή λογική! 

Γερμανία: έγινε πραγματικότητα η μεγάλη επιστροφή στο δικό της "Schwarze Gold"! Η Ελλάδα; Καίει φυσικό αέριο!

Γερμανία: 2,1GW παλαιάς λιγνιτικής παραγωγής πήραν "φύλλο επιστράτευσης", για τη σωτηρία της ασφάλειας εφοδιασμού.

Και στη Γερμανική RWE: RWE-Braunkohlenblöcke kehren temporär an Strommarkt zurück, um Versorgungssicherheit zu stärken und Gas in der Stromerzeugung einzusparen 

Όσο για το τι θα κάνει η Ελλάδα για να βγάλει το χειμώνα 2023-2024, μην το ψάχνετε, μας το έχει πει ο Μητσοτάκης απ' την άνοιξη του 2020, με τη συνέντευξη στη Bild.

2,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ: ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ; (27.9.2023)

Μέσα στο καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έδωσε στη δημοσιότητα το δημόσιο διαγωνισμό 9/2023, μια προκήρυξη αξίας 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Για ποιο πράγμα νομίζετε; Τι είναι αυτό που έλειπε απ’ τη Δυτική Μακεδονία και η Περιφέρεια δέσμευσε 2,7 εκατομμύρια ευρώ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, για να τ’ αποκτήσουμε, "μη τυχόν και χάσει η Βενετιά βελόνι";

Το 2020 η Περιφέρεια θέλησε να αξιοποιήσει το πρώην Κτηνιατρείο στη Λευκόβρυση Κοζάνης, μετατρέποντάς το σε «Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο». 510.000 ευρώ (με το ΦΠΑ) θα ήταν οι κτηριακές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Σ’ αυτό το έργο πρόσθεσαν δαπάνη παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού, σε μπαταρία και υδρογόνο και είπαν ν’ αγοράσουν αρχικά ένα και στη συνέχεια και δεύτερο αυτοκίνητο υδρογόνου. Έτσι ο προϋπολογισμός έφθασε στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Επιλογές πανάκριβες και ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ εγχώριας προστιθέμενης αξίας, φυσικά "με τα λεφτά των άλλων".

Στην Ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα μόλις δυο μοντέλα υδρογόνου, (αφού η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών τα εγκατέλειψε): το Toyota Mirai και το Hyundai Nexo, που πριν μερικούς μήνες επιδείχθηκε στην Κοζάνη. Ειδικά μόνο η δαπάνη αγοράς δυο αυτοκινήτων υδρογόνου έχει προϋπολογιστεί σε 238.806,64 ευρώ! Τζάμπα πράγμα!

2,7 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά λεφτά, που σε κάποιες άλλες επιλογές θα είχαν ωφελήσει απείρως περισσότερο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Η ουσία των πιο πάνω είναι πως στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια & Δήμους) χρειαζόμαστε αιρετούς που ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ και να προωθούν το συμφέρον της περιοχής, όχι των Γερμανικών ή άλλων εργοστασίων. Ανθρώπους που να εκπροσωπούν τους συμπολίτες μας απέναντι στην κεντρική διοίκηση κι όχι μαριονέτες των αθηναϊκών κομματικών κέντρων ή εκπροσώπους ποικίλων συμφερόντων. Να ελπίζουμε πως στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα βρούμε τέτοιους;

Ολόκληρο το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.


 

ΤΟ ΜΕΓΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙ: 165 ΔΙΣΕΚ. ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ! (12.9.2023)

"Κλιματική κρίση" ανακάλυψαν οι πολιτικοί μας στη μεγάλη πλημμύρα, που χτύπησε στις 6.9.2023 τη Θεσσαλία. Ακριβώς όπως την είχαν ανακαλύψει στην πλημμύρα της Μάνδρας με τα χιλιομπαζωμένα ρέματα, στη φωτιά στο Μάτι, με τις ατελείωτες καταπατήσεις και τις περιφραγμένες παραλίες, με τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια και στον Έβρο, όπου το «επιτελικό» κράτος φρόντιζε απλά να διώξει τον κόσμο και ας καεί το σύμπαν. Η δήθεν «κλιματική κρίση» αποτελεί πλέον ένα μόνιμο άλλοθι, για να κουκουλώνονται εμπρησμοί, καταπατήσεις και ποικίλα άλλα συμφέροντα.

Ασφαλώς το φαινόμενο στη Θεσσαλία δεν ήταν συνηθισμένο και συχνό, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού: 840 χιλιοστά βροχής έπεσαν το 1986 στη Ζαγορά, ενώ 580 χιλιοστά βροχής έπεσαν το 1957 στη Μακρινίτσα μέσα σ’ ένα 24ωρο, τότε που δεν είχαμε «κλιματική κρίση». Τα δορυφορικά δεδομένα IMERG της NASA δείχνουν πως τώρα δεν έπεσαν ούτε τα μισά, όπως ενημέρωσε καθηγητής του ΕΜΠ. Όλες οι προγνώσεις καιρού φώναζαν πως έρχεται πλημμύρα, αλλά το κράτος για ακόμα μια φορά συνελήφθη κοιμώμενο. Κανείς δεν θα φταίει πάλι για τις ζωές που χάθηκαν, για τις περιουσίες που καταστράφηκαν.

Ο όρος "κλιματική κρίση" κατασκευάστηκε το 2019 από τους πολιτικούς και δεν έχει σχέση με την επιστήμη, η οποία ξεκάθαρα λέει πως τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα είναι απολύτως συνυφασμένα με τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Το μαρτυρούν τα ιζηματογενή πετρώματα, απ’ τα οποία είναι γεμάτη και η Ελλάδα. Τα πετρώματα αυτά δεν έπεσαν απ’ τον ουρανό: παράγονται και δημιουργούνται καθημερινά, όχι από λιακάδες και θαλάσσια αύρα, αλλά από δυνατές βροχές και χιόνια, ακραίους ανέμους και θαλασσοταραχές, ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές. Με διάβρωση και αποσάθρωση, με κατολισθήσεις και φερτά υλικά ποταμών και χειμάρρων.

Η απάτη της δήθεν "κλιματικής κρίσης" αποτυπώνεται περίτρανα στο κείμενο για το αναθεωρημένο "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα", που έστειλε η κυβέρνηση στο τέλος Αυγούστου 2023 σε "φορείς της αγοράς" ηλεκτρισμού. 165 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στην επταετία 2024-2030 σκοπεύουν ν' αρπάξουν απ' τις τσέπες μας για "πρασινάδες". Πώς μετά να βρεθούν λεφτά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;

Το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 98.4 ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ (6.9.2023)

Ο Χρήστος Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας σήμερα στον 98.4, έκανε λόγο για εξαιρετικά περίεργες συμπτώσεις για την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς, με τις αιτούμενες χωροθετήσεις αιολικών πάρκων σε σχετικό χάρτη της ΡΑΕ, σημειώνοντας πως οι διαρκώς επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, όπως και με τις πυρκαγιές στην Βόρειο Εύβοια, δεν μπορεί να ανάγονται στη σφαίρα σεναρίων συνομωσίας που απλά προσπερνούμε με ταμπέλες, προς όσους έχουν σοβαρά ερωτηματικά. 

Πόλεις χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως ο Βόλος ή η Καρδίτσα, δεν μπορεί να αρκούμαστε σε εξηγήσεις περί πρωτοφανούς θεομηνίας ή κλιματικής αλλαγής.

Η ανθρώπινη αυθαιρεσία στις κοίτες ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων, η απρονοησία κρατικών επιτελείων και δημοτικών - περιφερειακών αρχών, δεν είναι θέμα κλιματικής αλλαγής.

Ολόκληρη τη συνομιλία με το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη μπορείτε ν' ακούσετε στο YouTube.

 

κ.ΛΑΖΑΡΕ ΜΑΛΟΥΤΑ, ΛΟΙΠΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ! (7.8.2023)

Με επανειλημμένες αναφορές ο απερχόμενος Δήμαρχος Κοζάνης μίλησε για "πράσινο" μέλλον της τηλεθέρμανσης. Μόνο που μια σύμφωνα με διάχυτη φημολογία, για την καύση σκουπιδιών προετοιμάζονται επιχειρηματικά σχέδια από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του κ. Λάζαρου Μαλούτα. Οι ίδιοι κύκλοι φέρονται να έχουν «φιλικές» σχέσεις με την κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα πέρασε νομοθεσία για καύση σκουπιδιών. Και, τέλος, η ίδια φημολογία θέλει τη ΝΔ να δίνει στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μαλούτα, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για την καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται φυσικά στην εγκατάσταση καύσης της Κοζάνης να έρχονται σκουπίδια της υπόλοιπης Ελλάδας, ιδίως της Αττικής, ακόμα κι απ’ το εξωτερικό. Αν γίνει η αρχή, ζήτω που καήκαμε!

Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με την έρπουσα φημολογία, ο κ. Μαλούτας προσφέρει τους Κοζανίτες ως πειραματόζωα στη ΝΔ, εκθέτοντάς τους σε τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, με αντάλλαγμα αφενός τη στήριξη για την επανεκλογή του και αφετέρου την επικερδή ενασχόληση του οικογενειακού του περιβάλλοντος στη δήθεν «πράσινη» τηλεθέρμανση. Άραγε οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Ενότητας είναι ενήμεροι γι’ αυτή τη φημολογία;

Για χρόνια πονηροί πολιτικοί, προκειμένου να προωθήσουν αλλότρια συμφέροντα, συκοφαντούσαν συστηματικά το λιγνίτη ως καρκινογόνο. Τα ιατρικά συνέδρια όμως έδειξαν πως πρώτοι νομοί σε καρκίνο στην Ελλάδα ήταν η Δράμα, το Κιλκίς, η Καρδίτσα και τα Γρεβενά κι η Κοζάνη ήταν αρκετά πιο χαμηλά, παρόλο που εκτός από λιγνίτη είχε και αμίαντο. Τώρα θέλουν ν’ αντικαταστήσουν στην τηλεθέρμανση το λιγνίτη με καύση σκουπιδιών, που αποδεδειγμένα σχετίζεται με εκπομπή τοξικών και καρκινογόνων ουσιών;

Τα πιο πάνω βεβαίως γίνονται γνωστά και στους υπόλοιπους υποψήφιους για το Δήμο Κοζάνης, (τόσο ως υποψήφιοι Δήμαρχοι όσο και ως υποψήφιοι σύμβουλοι), που όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν δημόσια τη θέση τους. Επιπλέον, επειδή σύντομα οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου θα παίρνουν θερμότητα από ενιαία πηγή και οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες δεν γνωρίζουν από σύνορα νομών, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα της καύσης σκουπιδιών. Καθώς μετά την απομάκρυνση απ’ την κάλπη θα είναι πολύ αργά, για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας!

Το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Σημείωση: στις 4.10.2023, που ανεβαίνει η παρούσα ανάρτηση, μόλις 4 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8.10.2023, η ΝΔ δεν έχει ανακοινώσει ποιον υποψήφιο στηρίζει στην Κοζάνη. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε ...

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ (20.7.2023)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το Μάιο 2023, η ζήτηση ηλεκτρισμού παρουσίασε για ένα ακόμα μήνα μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το πιο πάνω διάγραμμα μας δείχνει πως ο Μάιος 2023 είναι ο 12ος συνεχόμενος μήνας που η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι μειωμένη. Η μείωση αφορά τόσο τη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, όσο και την υψηλή τάση, δηλαδή τη βιομηχανία.

Ενώ η ζήτηση ρεύματος μειώνεται, ένδειξη μη υγιούς οικονομίας, συνεχίζεται η αθρόα προσθήκη νέων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής. Ήδη κατασκευάζονται μονάδες φυσικού αερίου σε Βοιωτία, Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη. Και, επιπλέον, μια πραγματική επέλαση αιολικών και φωτοβολταϊκών εργοστασίων έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων, καθώς οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την προστασία του περιβάλλοντος και του ζωτικού τους χώρου, του χώρου όπου οι πολίτες αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους. Βεβαίως, όλες αυτές τις προσθήκες «επενδύσεων» θα τις πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Στα μέσα Ιουλίου, ίσως και λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, είδαμε τον πρώτο φετινό καύσωνα, που ξεγύμνωσε εντελώς την ενεργειακή πολιτική: τα αιολικά εξαφανίστηκαν για ακόμα μια φορά, τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν το μεσημέρι κι εξαφανίζονται το βράδυ. Αποτέλεσμα; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση κατέφυγε στο λιγνίτη για να σώσει το σύστημα ηλεκτροδότησης, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με το φόρο CO2, που πληρώνουν οι μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου. Επιπλέον κατέφυγε σε εισαγωγές ρεύματος, εισάγοντας ακόμα και ρεύμα που παράγεται στα Σκόπια από ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη. Κατά τα λοιπά, η ΔΕΗ ήθελε να σβήσει πλήρως το λιγνίτη τον Αύγουστο 2021!

Ολόκληρο το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.


04 Οκτωβρίου 2023

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! (23.6.2023)

Στο άρθρο μου "«Πράσινο» που θυμίζει Βέρμαχτ, «μωβ» για την κηδεία της περιοχής μας" οι δήθεν "οικολόγοι" έκαναν το λάθος ν' "απαντήσουν", χωρίς στην πραγματικότητα ν' απαντήσουν σ' όσα πλήρως τεκμηριωμένα τους επεσήμανα.

Πιστοί στην προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, επειδή δεν τους άρεσε η πραγματικότητα, κατασκεύασαν μια δική τους! Έχασαν την ψυχραιμία τους κι έκαναν ένα βασικό πολιτικό λάθος: λησμόνησαν πως στον λόγο που διατυπώνουν, ως υποψήφιοι ή κομματικοί εκπρόσωποι, οι πολίτες μπορούμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση και να τους πούμε ξεκάθαρα πόσο «εκτιμούμε» τις πολιτικές τους θέσεις. Δυστυχώς έδειξαν πως δεν αντέχουν το δημόσιο διάλογο.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν πια αντιληφθεί πως η δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη είναι μια μονοκαλλιέργεια/φούσκα, που στερεί πόρους και στραγγαλίζει την υπόλοιπη οικονομία, ακριβαίνει το ρεύμα και υπονομεύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, παράγει ανέργους και μετανάστες, μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς το σύνολο της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο για τις ανάγκες των Δυτικοευρωπαίων και τελικά, πραγματικά, «μαυρίζει τις ζωές μας».

Την απάντησή μου στο νέο άρθρο τους ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.


«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΒΕΡΜΑΧΤ, «ΜΩΒ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ (16.6.2023)

Με διαδοχικά κοινά τους άρθρα το τελευταίο διάστημα οι κ. Λαζ. Τσικριτζής (πρώην υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων" & Λευτ. Ιωαννίδης (υποψήφιος με το Πράσινο-Μωβ) υποτιμούν και πάλι τη νοημοσύνη των πολιτών, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα: η δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη είναι «καλή», επειδή η δήθεν εναλλακτική είναι ο λιγνίτης όπως ήταν πριν 40 χρόνια κι όχι όπως έχει εξελιχθεί με τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, της πιο πάνω εικόνας.

Σ’ ένα απ’ τα άρθρα τους καταλήγουν με την παραδοχή πως πάσχουν «από ...αχρωματοψία και πολιτική μυωπία»: ίσως γι’ αυτό δεν βλέπουν πως το δικό τους «πράσινο» θυμίζει Βέρμαχτ, ενώ το «μωβ» τους είναι για την κηδεία της περιοχής μας.

Με μια πλήρως τεκμηριωμένη ανάλυση αποδόμησα πλήρως τα λεγόμενα αυτών που έχτισαν καριέρα κατασυκοφαντώντας το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.


03 Οκτωβρίου 2023

"Α"ΠΕ: ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ Η ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ; (29.5.2023)

Την Παρασκευή 26.5.2023 οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης, καθώς και πολίτες που τους συμπαραστέκονταν στη διαμαρτυρία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον άμεσο ζωτικό χώρο του χωριού, υπέστησαν απρόκλητη και βάναυση επίθεση αστυνομικής δύναμης.

Συμμετέχοντας την ίδια ημέρα σε Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη είχα την ευκαιρία να θέσω το θέμα της επίθεσης από το βήμα του Συνεδρίου. Και τη Δευτέρα 29.5.2023 δημοσίευσα άρθρο με τίτλο "«Α»ΠΕ: με τα ΜΑΤ ή με την κοινή λογική;"

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν (την άνοιξη 2023) ήδη χορηγήσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε έργα συνολικής ισχύος άνω των 11,5GW. Αυτά τα έργα είναι ήδη στο στάδιο που μπορούν να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται αύριο το πρωί! Έργα που είναι ήδη χωροθετημένα, δεν περιμένουν κανένα «Ειδικό Χωροταξικό» κι όσοι πολιτευτές έλεγαν και συνεχίζουν να λένε πως χρειαζόμαστε «Ειδικό Χωροταξικό» για τις «Α»ΠΕ είτε είναι εντελώς άσχετοι είτε κορόιδευαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν συστηματικά τους ψηφοφόρους. Εκτός απ’ τα περίπου 24GW «Α»ΠΕ, που είτε έχουν κατασκευαστεί είτε είναι έτοιμα να ξεκινήσουν κατασκευή, έχουν ήδη δοθεί εξωφρενικά απείρως περισσότερες άδειες, που συνολικά ξεπερνούν τα 100GW! Έργα που έχουν ήδη χωροθετηθεί σε εντελώς συγκεκριμένες τοποθεσίες, μετατρέποντας το σύνολο της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού για τις ανάγκες των ΒορειοΕυρωπαίων.

Όλα αυτά γίνονται για την προώθηση του κίβδηλου πολιτικού κατασκευάσματος της δήθεν «κλιματικής κρίσης», που δεν έχει την παραμικρή σχέση με «σωτηρία του πλανήτη». Είναι μόνο ένα σχέδιο που στοχεύει στη σταδιακή καταπάτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, που αποκτήθηκαν με αγώνες γενεών στη μεταπολεμική Ευρώπη. ΝΔ-Σύριζα-Κιναλ ενώνονται στην υπηρεσία αυτής της πολιτικής και η μόνη κρίση που υπάρχει είναι πολιτική.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στέλνει την αστυνομία για να δέρνει βάναυσα τους κατοίκους σ’ όλη την Ελλάδα, όπως έχει ήδη κάνει στην Τήνο, στ’ Άγραφα, στην Κοζάνη κι αλλού; Ή θα σοβαρευτεί και θ’ ακολουθήσει το δρόμο της κοινής λογικής και της συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες, με πρόταξη των αναγκών της χώρας κι όχι των ξένων σε ηλεκτρισμό, παγώνοντας την εγκατάσταση νέων έργων, που δεν έχουν την άδεια της κοινωνίας για να λειτουργήσουν; Οι τοπικοί βολευτές κι οι αυτοδιοικητικοί θα συνεχίσουν να κρύβονται, κλείνοντας το μάτι στην αστυνομία για να δέρνει τους κατοίκους, ή θα μπουν μπροστά απ’ τους κατοίκους, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούν;

Το άρθρο ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ 14TH SE EUROPE ENERGY DIALOGUE - SESSION IX - KEY ISSUES IN REGIONAL ENERGY TRANSITION (26.5.2023)

Στις 25 & 26.5.2023 έγινε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας "14οι Ενεργειακοί Διάλογοι Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Ήταν η 2η ημέρα του Συνεδρίου όταν στην Καλαμιά Κοζάνης αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν βάναυσα στους κατοίκους, που εμπόδιζαν τις μπουλντόζες του "επενδυτή" να σαρώσουν το ζωτικό χώρο του Οικισμού, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών της ΒΡ.

Πληροφορήθηκα την επίθεση μέσω διαδικτύου και βρήκα την ευκαιρία να θέσω το θέμα των φωτοβολταϊκών της Καλαμιάς και της επίθεσης της αστυνομίας από το βήμα του Συνεδρίου στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Στο απόσπασμα βίντεο μπορείτε να δείτε την παρέμβασή μου στο Συνέδριο και την απάντηση του Προέδρου του ΣΠΕΦ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τη δείτε στο 1:07:07 του βίντεο του Συνεδρίου στο YouTube.


ΤΑ 12 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (15.5.2023)

Το 2020 ένας περιφερόμενος κυβερνητικός θίασος, καταχειροκροτούμενος από κομματικό ακροατήριο (Γκρούεζες και λοιπές δυνάμεις), παρουσίασε "σχέδιο 12 σημείων" για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία. Ένα σχέδιο εντελώς εκτός πραγματικότητας και το είχα επισημάνει τότε, με το άρθρο μου ΤΡΙΑ Η ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΝΤΕ «ΠΟΥΛΑΚΙΑ» ΚΑΘΟΝΤΑΝ, Ν’ ΑΚΟΥΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (10.2.2020).

Τρία χρόνια αργότερα, το "σχέδιο" κατέληξε να είναι "Τα 12 σημεία καταστροφής της Δυτικής Μακεδονίας", με μείωση πληθυσμού πάνω από 10%, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Και το επεσήμανα ξανά, με άρθρο που ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (9.5.2023)

Στις 9.5.2023 με μεγάλη χαρά επέστρεψα μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου δίδαξα για 10 χρόνια (2002-2012, τότε λεγόταν Τμήμα Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος του ΤΕΙ).

Στα πλαίσια του μαθήματος "Τεχνολογία Εκμετάλλευσης Γαιανθράκων" έκανα μια παρουσίαση  για τις επιπτώσεις της θεωρίας της "κλιματικής κρίσης" στη βιομηχανία γαιανθράκων, για ειδικά θέματα ευστάθειας υπαίθριων λιγνιτωρυχείων, για υπόγειες εκμεταλλεύσεις γαιανθράκων και για συμβόλαια αγοραπωλησίας γαιανθράκων, καθώς, είτε αρέσει στους πολιτικούς είτε όχι, οι γαιάνθρακες εξακολουθούν να είναι η βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής του πλανήτη.

Τις διαφάνειες της παρουσίασης μπορείτε να δείτε εδώ.


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ (30.4.2023)

Στην Καλαμιά Κοζάνης οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στον παραλογισμό της περικύκλωσης του Οικισμού από φωτοβολταϊκά. Κατέλαβαν το χώρο ανάπτυξης του έργου, στις πλαγιές του λόφου πάνω απ' το χωριό κι έδειξαν την αποφασιστικότητά τους προσφεύγοντας δικαστικά.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς 2023 βρέθηκα στις πλαγιές της Καλαμιάς, στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων. Τις δηλώσεις μου στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH μπορείτε να δείτε στο πιο πάνω απόσπασμα βίντεο. Ατυχώς η τοποθέτησή μου στους κατοίκους δεν μαγνητοσκοπήθηκε.

Το αρχικό βίντεο της τηλεόρασης FLASH TV μπορείτε να δείτε στο YouTube.


ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 98.4 ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: ”ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”, ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (3.4.2023)

Ο Χρήστος Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, εξηγεί στον 98.4 γιατί η άναρχη και χωρίς εθνικό σχεδιασμό, διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, που νέμονται την κατασκευή δικτύων και την τροφοδότηση με ενέργεια τελικά τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αντίθετα οι πολίτες στην Ελλάδα, θα κληθούν να σηκώσουν στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” το κόστος της κατασκευής αυτών των δικτύων αλλά και την ακριβή ενέργεια, με την παράδοσή της ως εμπόρευμα της αγοράς και όχι ως αγαθό σε 5 ουσιαστικά εταιρείες και το ιδιότυπο καρτέλ λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί αναλυτικά, η χώρα είναι ανέτοιμη απέναντι στη μεγάλη ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...