05 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ (20.7.2023)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το Μάιο 2023, η ζήτηση ηλεκτρισμού παρουσίασε για ένα ακόμα μήνα μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το πιο πάνω διάγραμμα μας δείχνει πως ο Μάιος 2023 είναι ο 12ος συνεχόμενος μήνας που η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι μειωμένη. Η μείωση αφορά τόσο τη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, όσο και την υψηλή τάση, δηλαδή τη βιομηχανία.

Ενώ η ζήτηση ρεύματος μειώνεται, ένδειξη μη υγιούς οικονομίας, συνεχίζεται η αθρόα προσθήκη νέων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής. Ήδη κατασκευάζονται μονάδες φυσικού αερίου σε Βοιωτία, Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη. Και, επιπλέον, μια πραγματική επέλαση αιολικών και φωτοβολταϊκών εργοστασίων έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων, καθώς οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την προστασία του περιβάλλοντος και του ζωτικού τους χώρου, του χώρου όπου οι πολίτες αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους. Βεβαίως, όλες αυτές τις προσθήκες «επενδύσεων» θα τις πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Στα μέσα Ιουλίου, ίσως και λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, είδαμε τον πρώτο φετινό καύσωνα, που ξεγύμνωσε εντελώς την ενεργειακή πολιτική: τα αιολικά εξαφανίστηκαν για ακόμα μια φορά, τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν το μεσημέρι κι εξαφανίζονται το βράδυ. Αποτέλεσμα; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση κατέφυγε στο λιγνίτη για να σώσει το σύστημα ηλεκτροδότησης, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με το φόρο CO2, που πληρώνουν οι μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου. Επιπλέον κατέφυγε σε εισαγωγές ρεύματος, εισάγοντας ακόμα και ρεύμα που παράγεται στα Σκόπια από ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη. Κατά τα λοιπά, η ΔΕΗ ήθελε να σβήσει πλήρως το λιγνίτη τον Αύγουστο 2021!

Ολόκληρο το άρθρο μου ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...