20 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Όπως είναι γνωστό, στις 10.6.2017 μια πρωτοφανώς τεράστια κατολίσθηση κατέστρεψε όλες τις βαθμίδες εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Στη φωτογραφία βλέπουμε το μεγάλο καδοφόρο εκσκαφέα Ε3, αμέσως μετά την κατολίσθηση. Αυτού του τύπου οι εκσκαφείς αποτελούνται από δυο επιμέρους τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με μια ενδιάμεση "γέφυρα". Από την κατολίσθηση τα δυο τμήματα δεν έπαθαν ιδιαίτερες ζημιές και, απ' όσο γνωρίζω, πρακτικά οι ζημιές περιορίστηκαν στην "γέφυρα". Έτσι λίγο αργότερα το προσωπικό του ορυχείου αποσύνδεσε τα δυο τμήματα και ο κυρίως εκσκαφέας μεταφέρθηκε με πορεία εκτός της ζώνης κατολίσθησης.

Με ομολογουμένως οδυνηρή κατάπληξη είδα τυχαία πριν μερικές μέρες στο Facebook, στην Ομάδα Ορυχείο Πεδίο Αμυνταίου ΔΕΗ, το πιο πάνω βίντεο, όπου καταστρέφεται με ανατίναξη (!) ο μεγάλος καδοφόρος εκσκαφέας Ε3 του Ορυχείου Αμυνταίου. Η ανατίναξη έγινε στις 15.2.2023, προκειμένου ο εκσκαφέας να μετατραπεί σε σκραπ (παλιοσίδερα, που θα πάνε για λιώσιμο)!

Η λιγνιτική δραστηριότητα είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας. Παλαιότερα, με παρέμβαση του τότε Δήμαρχου Εορδαίας, η ΔΕΗ συμφώνησε να μη κατεδαφίσει τον παλαιό ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ως μέρος της ιστορίας της περιοχής. Το μέγα ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι γιατί έπρεπε να γίνει σκραπ ο εκσκαφέας και δεν μπορούσε να παραμείνει ως αξιοθέατο ενός θεματικού πάρκου στην περιοχή του Αμυνταίου, για την ιστορία της εκμετάλλευσης του λιγνίτη της περιοχής.

Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι αν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας γνώριζε τις ενέργειες της ΔΕΗ και αν έκανε κάτι για να τις αποτρέψει. Εκτός πια κι αν ήταν τόσο απορροφημένος με τα οράματά του για το υδρογόνο και για το πώς θ' αποκτήσει κι αυτός δυο εξωτικά αυτοκίνητα υδρογόνου, ξοδεύοντας βεβαίως δημόσιο χρήμα ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...