13 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία - Βρετανία: η ενέργεια στο επίκεντρο των κοινωνικών προβλημάτων και αντιδράσεων. Στην Ελλάδα;;;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και έναν αιώνα μετά την αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που έφερε το Χίτλερ στην εξουσία, πέντε διαφορετικές, πρόσφατες, δημοσκοπήσεις στη Γερμανία ανεβάζουν το ποσοστό του AfD στο 23%. Και θ' αυξηθεί κι άλλο, καθώς απ' το τέλος του 2023 οι Γερμανοί αγρότες έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα "κλιματικά" μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς, ενώ η συμπάθεια των πολιτών προς τους αγρότες μετρήθηκε στο 68%. Μετά και την πρόσφατη νίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αρχικά προσπάθησαν να αποκρύψουν την έκταση των κινητοποιήσεων. Όταν οι αγρότες οδήγησαν το Βερολίνο σε παράλυση, είδαμε στις τηλεοράσεις πως "κάτι" συμβαίνει στη Γερμανία. Και οι ίδιοι που δείχνουν απεριόριστη κατανόηση στις κινητοποιήσεις των "κλιματικών ακτιβιστών", τώρα ενοχλούνται απ' τις κινητοποιήσεις των αγροτών.


Οι κυβερνητικοί εταίροι βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σταθερά και με ταχύ ρυθμό, το διάγραμμα του pollytix για τη διετία 4/1/2022- 11/1/2024 είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Μεγάλος κερδισμένος το AfD, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και το CDU: παρόλο που δημιούργησε επί Μέρκελ το μέγα μπάχαλο της ενεργειακής μετάβασης, κλείνοντας εσπευσμένα και τα πυρηνικά, πλέον βλέπει τον τρικομματικό συνασπισμό να εισπράττει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το μπάχαλο.

Σ' αυτό το πολιτικό περιβάλλον, δυο νέα κόμματα, με επίκεντρο της πολιτικής τους την ενέργεια, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στις 8/1/2024 η πρώην πολιτικός του ...

Γερμανικού Αριστερού Κόμματος Sahra Wagenknecht εγκαινίασε επίσημα το πολυαναμενόμενο πολιτικό της κόμμα, τη "Συμμαχία Sahra Wagenknecht - Λόγος και Δικαιοσύνη" (BSW). Κεντρικό θέμα στο κίνημά της έχει καταστήσει την ενεργειακή πολιτική, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρυνθεί από τη φθηνή ρωσική παροχή ενέργειας, τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη θέρμανση και τα σχέδια της ΕΕ να απαγορεύσει τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035. Έχει επίσης διαφωνήσει με τον "τυφλό, τυχαίο οικολογικό ακτιβισμό, που κάνει τις ζωές των ανθρώπων ακόμα πιο ακριβές, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα για το κλίμα".

Επίσης, ενόψει και των Ευρωεκλογών του καλοκαιριού, ο Hans-Georg Maassen, πρώην πρόεδρος του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, ετοιμάζει ένα νέο κόμμα, την Ένωση Αξιών (Werteunion). Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και περισσότερη χρηματοδότηση έρευνας για την τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης.


Ακριβώς την ίδια στιγμή, η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε πως το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος & αερίου αυξήθηκε κατά 39% στο διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2023. Η συνολική αποτυχία των νοικοκυριών να καλύψουν τις Άμεσες Χρεώσεις τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το Μάιο 2020 μέχρι το Δεκέμβριο 2023. Ας είναι καλά η από την εποχή της Θάτσερ υπέροχα "απελευθερωμένη" αγορά της Βρετανίας. Μόνο που εκτός απ' τις αγορές, υπάρχουν και οι κοινωνίες: 58% ισχυρίζεται η ΕΛΣΤΑΤ πως ακρίβυνε το λάδι και για το 2024 μάλλον πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με το 41% ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...