06 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΥΘΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ (Απρ 2014)

Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης της "μικρής ΔΕΗ", για ακόμα μια φορά με τα φιλικά της Μέσα ξεκίνησε τη συνήθη προπαγάνδα σε βάρος του λιγνίτη: "ο λιγνίτης τελειώνει", "δεν έχουμε αποθέματα", "η ποιότητα του λιγνίτη είναι πιο φτωχή". Μαζί με τον τ. Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ κ. Χρ. Παπαγεωργίου δημοσιεύσαμε το άρθρο του πιο πάνω τίτλου, προκειμένου να διαλύσουμε τους μύθους για την επάρκεια αποθεμάτων και τη δήθεν χειροτέρευση της ποιότητας του λιγνίτη.

Στο άρθρο δίναμε πίνακα με αναλυτικά στοιχεία αποθεμάτων, καταλήγοντας: "Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι πλέον, με τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, από 1.1.2016 ο ρυθμός καύσης λιγνίτη στους ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας μειώνεται σημαντικά κι οδηγεί είτε σε σημαντική παράταση του χρόνου ζωής κάποιων κοιτασμάτων είτε σε παντελή αδυναμία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στα ήδη υπάρχοντα ορυχεία και οριστική απαξίωση τους. Πράγματα που έχουμε επισημάνει ήδη από το 2010, όταν έγιναν γνωστές οι πολιτικές.

Λιγνίτης λοιπόν υπάρχει και τα κοιτάσματα είναι στην ποιότητα που ήταν πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο προγραμματισμός της ορθολογικής αξιοποίησης των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη της χώρας, όπως γινόταν παλαιότερα, (βλ. MINE MASTER PLAN-1995 & FLORINA MINING PROJECT-1996)."

Το άρθρο μπορείτε ενδεικτικά να το δείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...