30 Ιανουαρίου 2024

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 98.4 ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο Χρήστος Κολοβός αναλυτής ενεργειακών θεμάτων, μιλάει για τις πολιτικές επιλογές με όχημα την ενεργειακή μετάβαση, που οδηγούν σε αλυσίδα κινητοποιήσεων των αγροτών της Ευρώπης, όπου τα τρακτέρ έχουν καταλάβει τους δρόμους, με το κύμα των αντιδράσεων να απλώνεται από χώρα σε χώρα. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, με την Ιρλανδία να έπεται, είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες οι αγρότες έχουν εξεγερθεί διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα, πανευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά.

Οι αυξήσεις των φόρων, οι περικοπές σε αγροτικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν ωθήσει τους αγρότες σε μαζικές κινητοποιήσεις. Εκτός των παραπάνω, το κεφάλαιο "Ουκρανία" έχει εξοργίσει τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή, η Ε.Ε αποφάσισε να δημιουργήσει "διαδρόμους αλληλεγγύης" προκειμένου να παράσχει στο Κίεβο έσοδα μέσω των αγροτικών εξαγωγών, ιδιαίτερα του σιταριού. Τα προϊόντα αυτά έχουν κατακλύσει τις αγορές των γειτονικών χωρών και έχουν προκαλέσει πτώση των τιμών της τοπικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα η στροφή στη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση, με τις πράσινες πολιτικές, αυξάνει τα κόστη της ενέργειας στην αγροιτκή παραγωγή, την ώρα που τα πάντα , όπως τονίζει, οδηγούν σε πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα που ουσιαστικά οδηγούν σε εξαφάνιση τον πρωτογενή τομέα. Κατά τον κ. Κολοβό, το πραγματικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές, που ουσιαστικά οδηγούν σε μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου, της γης και της ιδιοκτησίας, με πρόσχημα την κλιματική κρίση, την στοχοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα ως τη "νόσο" για κάθε κοινωνικο-οικονομικό θέμα και τελικά την αδρανοποίηση και φτωχοποίηση των κοινωνιών.

Τη συζήτηση με το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη μπορείτε να ακούσετε είτε στο ραδιόφωνο 98.4 είτε και στο YouTube.


28 Ιανουαρίου 2024

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: επιδοτήσεις όχι για τους καταναλωτές, αλλά για τους κατασκευαστές!

Στη Γερμανία από 1/9/2023 είχαν διακόψει τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων για εταιρικούς στόλους. Η επιδότηση για αμιγώς ηλεκτρικά ΙΧ, (όχι υβριδικά), ύψους έως €4.500, ήταν προγραμματισμένο να μειωθεί το 2024 και να διακοπεί εντελώς το 2025. Ωστόσο οι επιδοτήσεις διακόπηκαν απότομα από 18/12/2023, στα πλαίσια της αγωνιώδους προσπάθειας να μπαλώσουν τρύπα 60 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και να συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μετά την ανακοίνωση διακοπής των επιδοτήσεων, η Tesla ανακοίνωσε μείωση τιμής περίπου €5.000 για τη βασική έκδοση του μοντέλου Υ, η Volkswagen μείωσε τις τιμές των μοντέλων ID έως περίπου €7.700, η Dacia μείωσε την τιμή για το μοντέλο Spring περίπου €10.000, ενώ σε σημαντικές μειώσεις τιμών προχώρησαν η Fiat και η Κινεζική BYD.

Μειώσεις τιμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν παρατηρηθεί πανευρωπαϊκά απ' το περασμένο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά: ακόμα και με τις επιδοτήσεις δημοσίου χρήματος, οι καταναλωτές δεν πείθονται να προχωρήσουν σε αγορά αυτοκινήτου που η εμπειρία δείχνει πως θα τους κάνει τη ζωή όχι μόνο δύσκολη, με την προβληματική διαδικασία φόρτισης και την περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά και με το κόστος χρήσης, που μετά την αύξηση τιμής του ρεύματος είναι απολύτως συγκρίσιμο με αυτό των βενζινοκίνητων.

Αν λοιπόν, μετά τη διακοπή των επιδοτήσεων, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές περισσότερο κι απ' το ποσό της επιδότησης, είναι απολύτως εμφανές πως το δημόσιο χρήμα πήγαινε στην απόσβεση των επενδύσεων και στην κερδοφορία των εταιρειών. Μια κλασσική περίπτωση αναδιανομής δημοσίου χρήματος, που θυμίζει βεβαίως τις "επιδοτήσεις" των λογαριασμών ρεύματος στην Ελλάδα: οι "πάροχοι" χρέωναν όσο ήθελαν και η κυβέρνηση απλά μείωνε το ποσό που καλούνταν να πληρώσει ο καταναλωτής. Και, όπως είναι γνωστό, τελικά οι "πάροχοι" εμφάνισαν "απρόσμενα" κέρδη. 

Με πληροφορίες από:

https://www.cleanenergywire.org/news/carmakers-outdo-each-other-ev-discounts-response-german-subsidy-cuts

https://www.welt.de/wirtschaft/plus249587818/Tesla-VW-und-Dacia-Jetzt-beginnt-die-Aera-der-guenstigen-E-Autos.html

https://www.thisismoney.co.uk/money/electriccars/article-12149137/Car-maker-slashes-electric-vehicle-prices-desperate-bid-stir-demand.html

 


24 Ιανουαρίου 2024

ΣΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ 2023 6GW ΝΕΕΣ "Α"ΠΕ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΕ 600MW ΚΑΡΒΟΥΝΟ!

Πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πανηγυρικά πως το 2023 παγκοσμίως εγκαταστάθηκαν σχεδόν 510GW νέες "Α"ΠΕ, 50% περισσότερες απ' το 2022. Τρία τέταρτα της ανάπτυξης ήταν ηλιακά, σαφής ένδειξη πως η αγορά έχει γυρίσει την πλάτη στα αιολικά. Η Κίνα το 2023 έβαλε μόνη της τόσα ηλιακά όσα ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης το 2022.

Η φρενήρης ανάπτυξη των "Α"ΠΕ όμως δεν είναι ικανή να κρατήσει τα φώτα ανοικτά και μια μεγάλη χώρα της ΕΕ, η οποία το 2023 πρόσθεσε περίπου 6GW νέες "Α"ΠΕ, αναγκάστηκε μέσα στον Ιανουάριο 2024 να βάλει μπροστά ένα παλιό λιθανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, παρόλο που η ίδια δεν έχει πλέον εγχώριο λιθάνθρακα. Από νωρίς το πρωί της 9/1/2024 το εργοστάσιο ...

23 Ιανουαρίου 2024

ΠΕΡΙ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΥ" ...

Στις 19 Οκτωβρίου του 1944 η Λαμία απελευθερώθηκε απ' τους Γερμανούς. Στις 29 Οκτωβρίου και με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης έγινε πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ, με παμφθιωτική λαϊκή παρουσία. Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου "Βούλγαρης" ο Άρης Βελουχιώτης εκφώνησε  ένα μακρύ λόγο, που πέρασε στην ιστορία και τον είδα πριν κάποια χρόνια στο lamiareport [1].

Ο λόγος έχει άκρως θετικές αναφορές στην πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, έννοιες που αργότερα λοιδορήθηκαν, καθώς αναφέρθηκαν σ' αυτές και οι συνταγματάρχες. Αυτές ακριβώς τις έννοιες πολεμά με κάθε τρόπο η ΕΕ και οι ντόπιοι εκπρόσωποί της:


Η έννοια της πατρίδας ενοχλεί, γι' αυτό και οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια φέρνουν διαρκώς εξαθλιωμένους Ασιάτες και Αφρικανούς, φθηνό κρέας στη μηχανή "εθνικών εργολάβων" και μεγαλοτσιφλικάδων, μη τυχόν και ανεβούν τα μεροκάματα για τους Έλληνες. Εξαιτίας μάλιστα νόμου του 2023, μας προέκυψαν ...

15 Ιανουαρίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-CDU: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ "ΌΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ", ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ AFD.

Στις 12-13/1/2024 το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Γερμανίας είχε μια κλειστή συνάντηση στελεχών στη Χαϊδελβέργη και το προτεινόμενο 8σέλιδο κείμενο ψηφίσματος ("Διακήρυξη της Χαϊδελβέργης") που δημοσιεύτηκε [1] δείχνει μια πρωτοφανή μεταστροφή στην ενεργειακή πολιτική!

Η Μέρκελ ως επικεφαλής του CDU ήταν που το 2011, μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα, έτρεξε να κλείσει άρον-άρον τα μισά πυρηνικά της Γερμανίας κι έβαλε αμέσως σε τροχιά κλεισίματος τα υπόλοιπα. Παρά τις εκκλήσεις της ενεργοβόρας βιομηχανίας, να διατηρηθούν σε λειτουργία τα τελευταία 3 πυρηνικά εργοστάσια, ήδη η Γερμανία τα έχει κλείσει όλα. Και τι λέει τώρα η "Διακήρυξη της Χαϊδελβέργης", στη σελίδα 5, στίχος 147: "Auf die Option Kernkraft ...

13 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία - Βρετανία: η ενέργεια στο επίκεντρο των κοινωνικών προβλημάτων και αντιδράσεων. Στην Ελλάδα;;;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και έναν αιώνα μετά την αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που έφερε το Χίτλερ στην εξουσία, πέντε διαφορετικές, πρόσφατες, δημοσκοπήσεις στη Γερμανία ανεβάζουν το ποσοστό του AfD στο 23%. Και θ' αυξηθεί κι άλλο, καθώς απ' το τέλος του 2023 οι Γερμανοί αγρότες έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα "κλιματικά" μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς, ενώ η συμπάθεια των πολιτών προς τους αγρότες μετρήθηκε στο 68%. Μετά και την πρόσφατη νίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αρχικά προσπάθησαν να αποκρύψουν την έκταση των κινητοποιήσεων. Όταν οι αγρότες οδήγησαν το Βερολίνο σε παράλυση, είδαμε στις τηλεοράσεις πως "κάτι" συμβαίνει στη Γερμανία. Και οι ίδιοι που δείχνουν απεριόριστη κατανόηση στις κινητοποιήσεις των "κλιματικών ακτιβιστών", τώρα ενοχλούνται απ' τις κινητοποιήσεις των αγροτών.


Οι κυβερνητικοί εταίροι βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σταθερά και με ταχύ ρυθμό, το διάγραμμα του pollytix για τη διετία 4/1/2022- 11/1/2024 είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Μεγάλος κερδισμένος το AfD, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και το CDU: παρόλο που δημιούργησε επί Μέρκελ το μέγα μπάχαλο της ενεργειακής μετάβασης, κλείνοντας εσπευσμένα και τα πυρηνικά, πλέον βλέπει τον τρικομματικό συνασπισμό να εισπράττει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το μπάχαλο.

Σ' αυτό το πολιτικό περιβάλλον, δυο νέα κόμματα, με επίκεντρο της πολιτικής τους την ενέργεια, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στις 8/1/2024 η πρώην πολιτικός του ...

08 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΙΣΤΙΑ.

Τον Ιανουάριο 2020 η Γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε το νόμο για το σταδιακό κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα και λιγνίτη μέχρι το 2038 (στον πίνακα φαίνεται το πρόγραμμα για τα λιγνιτικά εργοστάσια). Κύριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι η RWE στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η LEAG στη Λουσατία (περιοχή της Σαξονίας & Βρανδεμβούργου).

Το σχέδιο για το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προβλέπει συνολικές αποζημιώσεις 4,35 δισ. ευρώ, (2,6 δισ. ευρώ για την RWE και 1,75 δισ. ευρώ για τη LEAG), για "απώλεια κερδών", "πρόσθετο κόστος για τη διαχείριση των ορυχείων", "διασφάλιση της επανακαλλιέργειας των ορυχείων". Επιπλέον οι εταιρείες δεσμεύθηκαν να μη προβάλουν μελλοντικές νομικές αξιώσεις.

Το Μάρτιο 2021 η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για το εάν οι πιο πάνω αποζημιώσεις αποτελούν κρατική ενίσχυση. Το Δεκέμβριο 2022 η Γερμανία κοινοποίησε στην Επιτροπή μια αναθεωρημένη μέθοδο υπολογισμού των διαφυγόντων κερδών της RWE, για να αποδείξει ότι η αποζημίωση των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν δικαιολογημένη και αναλογική.

Το Δεκέμβριο 2023 η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η αποζημίωση στην RWE "είναι ...

06 Ιανουαρίου 2024

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ Τιμολόγια ηλεκτρισμού, για τον Ιανουάριο 2024.

Εκτός απ' τους οικιακούς καταναλωτές και  οι επαγγελματίες βρέθηκαν από 1/1/2024 τσουβαλιασμένοι  στα "πράσινα" τιμολόγια ηλεκτρισμού. Κι αν τυχόν ήθελαν προβλεψιμότητα στο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης σε βάθος 12μήνου, δείτε στον πιο πάνω πίνακα, που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 3/1/2024: ελάχιστα τα προσφερόμενα προϊόντα και "βγάζει μάτι" η απουσία του "μεγαλύτερου παρόχου". Του ίδιου παρόχου που διαφημίζει συστηματικά σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα το "μπλε" τιμολόγιο για τους οικιακούς καταναλωτές. Αφού είναι "καλό" για τους οικιακούς, γιατί άραγε δεν βλέπουμε αντίστοιχη "προσφορά" για τους επαγγελματικούς καταναλωτές; 

Στα "κίτρινα" τιμολόγια η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη! Μόλις δυο πάροχοι ανακοίνωσαν τιμολόγια για επαγγελματική χρήση. Μπορεί να μην υπάρχει ...

04 Ιανουαρίου 2024

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα Οικιακά Τιμολόγια ηλεκτρισμού, για τον Ιανουάριο 2024.

Έπρεπε να φθάσουμε στις 3/1/2024, για να μάθουμε τι τελικά ισχύει στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Εν τω μεταξύ, απ' την 1/1/2024 οι καταναλωτές, ήθελαν - δεν ήθελαν, βρέθηκαν τσουβαλιασμένοι στα "πράσινα" τιμολόγια, χωρίς να έχουν έγκαιρα ούτε την απαραίτητη πληροφόρηση ούτε και το χρόνο για ν' αποφασίσουν.

Στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε συγκεντρωμένα τα "κίτρινα" (κυμαινόμενα) τιμολόγια, τα οποία ανακοινώθηκαν για τα νοικοκυριά, όπως τα έχει δημοσιεύσει στις 3/1/2024 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πως μόλις οι δυο (2) μεγαλύτεροι από τους συνολικά 13 παρόχους έχουν ανακοινώσει "κίτρινα" οικιακά τιμολόγια.

Στα "μπλε" τιμολόγια, (αυτά που είναι σταθερά για 12 μήνες, έχουν τέλος πρόωρης αποχώρησης και διαφημίζονται διαρκώς σε τηλεόραση και ραδιόφωνα), βλέπουμε ...

03 Ιανουαρίου 2024

Η συμβολή των δήθεν "Α"ΠΕ στη διατήρηση υψηλών τιμών ηλεκτρισμού το 2024.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ηλεκτρισμού το Νοέμβριο 2023 ήταν 105,4€/MWh και το Δεκέμβριο μειώθηκε στα 102,2€/MWh. Λαμβάνοντας υπόψη πως η τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF) έχει μειωθεί απ' τα 57,994 τις 23/10/2023 σε 30,870€/MWh στις 2/1/2024, δηλαδή κατά 46,8%, εύλογα αναμένει κανείς ραγδαία μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού το επόμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό δεν βιαζόμαστε να "κλειδωθούμε" "εδώ και τώρα" σε μπλε τιμολόγιο, που είναι σταθερό για 12 μήνες κι αν το "σπάσουμε" έχει τέλος πρόωρης αποχώρησης.

Ωστόσο η όποια μείωση θ' αποδειχθεί δώρο-άδωρο, καθώς στις 21/12/2023 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την 30 σελίδων Ε-235 Απόφαση, μας ενημέρωσε πως διατηρεί μεν για το 2024 το ΕΤΜΕΑΡ στα 17€/MWh, αλλά, αν η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς το έτος 2024 πέσει στα 105,35€/MWh, (τιμή υψηλότερη απ' αυτή του Δεκεμβρίου 2023), ο λογαριασμός ...

02 Ιανουαρίου 2024

Καλή Χρονιά! Όλα όσα μας λένε τα "Πράσινα" Τιμολόγια Ηλεκτρισμού στις 2/1/2024. Και μην ενοχλείτε τη ΡΑΕ!

Με το νέο χρόνο μπήκαν στη ζωή μας τα "χρωματιστά" τιμολόγια ηλεκτρισμού. Όσοι καταναλωτές δεν δηλώσουν προτίμηση, εντάσσονται αυτόματα στο "Πράσινο" τιμολόγιο, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να κάνουν κάτι. Το "Πράσινο" τιμολόγιο είναι κυμαινόμενο κάθε μήνα και περιλαμβάνει Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν μέχρι την 1η κάθε μήνα για την τιμή του ρεύματος τον επόμενο μήνα και ο καταναλωτής μπορεί ν' αλλάξει πάροχο οποτεδήποτε, χωρίς να πληρώνει τέλος πρόωρης αποχώρησης.

Μια περιήγηση στους ιστότοπους των παρόχων το βράδυ της 1/1/2024 έδειξε πως Protergia, Ήρων, NRG και Φυσικό Αέριο εξακολουθούσαν να κάνουν Πρωτοχρονιά και δεν είχαν ενημερώσει για τις νέες τιμές. Το πρωί της 2/1/2024 είδα τις τιμές του πιο πάνω πίνακα (για οικιακή χήση), και το Φυσικό Αέριο εξακολουθεί να μην έχει ανακοινώσει τιμή για "Πράσινο" τιμολόγιο. Προσοχή, οι τιμές του πίνακα από μόνες τους δεν αρκούν, υπάρχουν πάρα πολλά ...

01 Ιανουαρίου 2024

Καλή Χρονιά! Με "κόλπα" έκλεισε το 2023 στο Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού!

Καλή Χρονιά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία για όλους!

Σε πρόσφατο άρθρο, (στο ΒΗΜΑ της 24/12 [1]), δυο ομότιμοι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου μας θύμισαν πως επί πολλές δεκαετίες το ηλεκτρικό σύστημα των χωρών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό δημόσιο έλεγχο. με αξιοζήλευτη τεχνική επάρκεια και τιμή του ρεύματος κοντά στο μέσο κόστος παραγωγής. Με την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας άλλαξαν ριζικά οι κανόνες τιμολόγησης, ωθώντας ανοδικά τις τιμές του ηλεκτρισμού και διαψεύδοντας έμπρακτα την προπαγάνδα πως η κατάργηση της δημόσιας ιδιοκτησίας οδηγεί σε περισσότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Από σήμερα μπαίνουν στη ζωή μας τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρισμού και στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης βλέπουμε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή του ηλεκτρισμού: στο επάνω μέρος για την τελευταία ημέρα και στο κάτω μέρος για την τελευταία εβδομάδα του 2023.

Στο επάνω μέρος βλέπουμε πως έχει εξαφανιστεί εντελώς απ' το ενεργειακό μείγμα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης, ο για δυο γενιές Ελλήνων "μαύρος χρυσός" της χώρας μας. Μόλις για μια ώρα και με συνολικό ποσοστό 0,27% εμφανίζεται στο ενεργειακό μείγμα, την ίδια στιγμή που με 2,35% εμφανίζονται οι πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης.

Για ακόμα μια φορά τα αιολικά είναι πρακτικά εξαφανισμένα: στις 30/12 δεν είδα ούτε μια ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...