04 Ιανουαρίου 2024

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα Οικιακά Τιμολόγια ηλεκτρισμού, για τον Ιανουάριο 2024.

Έπρεπε να φθάσουμε στις 3/1/2024, για να μάθουμε τι τελικά ισχύει στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Εν τω μεταξύ, απ' την 1/1/2024 οι καταναλωτές, ήθελαν - δεν ήθελαν, βρέθηκαν τσουβαλιασμένοι στα "πράσινα" τιμολόγια, χωρίς να έχουν έγκαιρα ούτε την απαραίτητη πληροφόρηση ούτε και το χρόνο για ν' αποφασίσουν.

Στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε συγκεντρωμένα τα "κίτρινα" (κυμαινόμενα) τιμολόγια, τα οποία ανακοινώθηκαν για τα νοικοκυριά, όπως τα έχει δημοσιεύσει στις 3/1/2024 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πως μόλις οι δυο (2) μεγαλύτεροι από τους συνολικά 13 παρόχους έχουν ανακοινώσει "κίτρινα" οικιακά τιμολόγια.

Στα "μπλε" τιμολόγια, (αυτά που είναι σταθερά για 12 μήνες, έχουν τέλος πρόωρης αποχώρησης και διαφημίζονται διαρκώς σε τηλεόραση και ραδιόφωνα), βλέπουμε ...

οκτώ παρόχους, με ποικιλία προσφερόμενων -ακριβών- προϊόντων. Εδώ εκτός από παραγωγούς υπάρχουν και μεταπωλητές ηλεκτρισμού, (κάτι σαν τους μεσάζοντες στις τομάτες).

Τέλος υπάρχουν και τα "πράσινα" (τα λεγόμενα και "Ειδικά") τιμολόγια (με τιμή σταθερή για ένα μήνα), όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι (δεκατρείς) πάροχοι, ασφαλώς κι εδώ υπάρχουν μεταπωλητές.

Με τους τρεις πιο πάνω πίνακες, όπως τους δημοσίευσε η ΡΑΕ, μπορείτε πλέον ν' αποφασίσετε με ποιο χρώμα τιμολογίου θα σας κλέβουν εφεξής ασύστολα οι πάροχοι: οι ίδιοι διαμορφώνουν τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι ίδιοι πηγαίνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής εκεί που τους βολεύει. Και η ΡΑΕ απλά φροντίζει να κρατά το ρεύμα ακριβό, πότε φουσκώνοντας τις χρεώσεις δικτύων, πότε ξεχνώντας να μειώσει τις ΥΚΩ και πότε φροντίζοντας να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ.

Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τα Επαγγελματικά τιμολόγια: εκεί να δείτε "θαύματα"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FOCUS FM 103.6: ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (18.4.2024)

Το πρωί της Τετάρτης 17.4.2024 μίλησα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κοζάνης για το πρόσφατο άρθρο μου " Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχα...