01 Ιανουαρίου 2024

Καλή Χρονιά! Με "κόλπα" έκλεισε το 2023 στο Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού!

Καλή Χρονιά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία για όλους!

Σε πρόσφατο άρθρο, (στο ΒΗΜΑ της 24/12 [1]), δυο ομότιμοι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου μας θύμισαν πως επί πολλές δεκαετίες το ηλεκτρικό σύστημα των χωρών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό δημόσιο έλεγχο. με αξιοζήλευτη τεχνική επάρκεια και τιμή του ρεύματος κοντά στο μέσο κόστος παραγωγής. Με την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας άλλαξαν ριζικά οι κανόνες τιμολόγησης, ωθώντας ανοδικά τις τιμές του ηλεκτρισμού και διαψεύδοντας έμπρακτα την προπαγάνδα πως η κατάργηση της δημόσιας ιδιοκτησίας οδηγεί σε περισσότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Από σήμερα μπαίνουν στη ζωή μας τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρισμού και στο πιο πάνω στιγμιότυπο οθόνης βλέπουμε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή του ηλεκτρισμού: στο επάνω μέρος για την τελευταία ημέρα και στο κάτω μέρος για την τελευταία εβδομάδα του 2023.

Στο επάνω μέρος βλέπουμε πως έχει εξαφανιστεί εντελώς απ' το ενεργειακό μείγμα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης, ο για δυο γενιές Ελλήνων "μαύρος χρυσός" της χώρας μας. Μόλις για μια ώρα και με συνολικό ποσοστό 0,27% εμφανίζεται στο ενεργειακό μείγμα, την ίδια στιγμή που με 2,35% εμφανίζονται οι πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης.

Για ακόμα μια φορά τα αιολικά είναι πρακτικά εξαφανισμένα: στις 30/12 δεν είδα ούτε μια ...

αιολική εγκατάσταση να δουλεύει! Ούτε στη Βοιωτία, με ατελείωτα αιολικά, ούτε και στα Καμβούνια ή στο Άσκιο γύριζαν πτερύγια. Άχρηστα τα αιολικά και για να έχουμε ρεύμα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς φθάσαμε να έχουμε 35,88% εισαγωγές! Ασφαλώς ένα μέρος τους είναι από ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, που εξάγεται και καίγεται σε παλιές μονάδες στα Σκόπια, ακριβώς απέναντι απ' το δικό μας πολύ πιο σύγχρονο ΑΗΣ Μελίτης. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως "σώζουμε τον πλανήτη", με το να μη λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης και να καίμε το 100% εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο.

Στο κάτω μέρος της εικόνας βλέπουμε πως η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι η ημέρα με την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην τελευταία εβδομάδα του έτους! Ενώ όλο το έτος η τιμή στο Χρηματιστήριο μειώνεται τα Σαββατοκύριακα, (ίσως λόγω μειωμένης ζήτησης ηλεκτρισμού), βλέπουμε την τιμή να κάνει άλμα κι απ' τα 79,21€/MWh της Παρασκευής 29/12 να φθάνει στα 110,33€/MWh την Κυριακή 31/12! Μια εντυπωσιακή αύξηση 39,29%, εντελώς αδικαιολόγητη με βάση τα στοιχεία παραγωγής: απλά εκεί ήθελαν να πάνε την τιμή, προκειμένου να "παίξουν" με τη διαμόρφωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του Ιανουαρίου.

Καλωσορίσατε στη θαυμαστή Ελλάδα του 2024!

[1]. https://www.tovima.gr/2023/12/24/opinions/ta-xromatista-timologia-astoxies-adikies-kai-protaseis/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...