17 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΕΧΟΥΜΕ ΉΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΠ' ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της κοινής γνώμης για τις δήθεν "Α"ΠΕ σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αλλά μόνο εκτός συνόρων: στην Ελλάδα κανείς δεν φρόντισε να μας το πει, ίσως επειδή τα ευρήματα δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητικά.

Την έρευνα έκανε η Δανέζικη εταιρεία Norstat, για λογαριασμό της Δανέζικης ενεργειακής εταιρείας Andel, η οποία εμφανίζεται ανήσυχη για ακυρώσεις "επενδύσεων" λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Πάντως η μεθοδολογία της έρευνας πάσχει συστηματικά: δεν γίνεται, για να πάρεις στατιστικό δείγμα απ' την Ελλάδα, να ...

ρωτάς τους κατοίκους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων αν τους ενοχλεί η γειτνίαση με αιολικά ή φωτοβολταϊκά! Πολύ απλά, δεν πρόκειται ποτέ να ζήσουν κοντά με αιολικά η φωτοβολταϊκά, οπότε γιατί να μη "θαυμάσουν" τη δήθεν "πράσινη" και δήθεν "ανάπτυξη"; Οι ζωές των κατοίκων της υπαίθρου και των μικρών πόλεων είναι αυτές που επηρεάζονται έντονα κι αυτοί είναι κυρίως που πρέπει να ερωτηθούν!

Ακόμα πάντως και μ' αυτό το δείγμα πληθυσμού, οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι- και με καλή διαφορά- στην ΕΕ, που λέμε πως έχουμε περισσότερα αιολικά απ' όσα χρειαζόμαστε! Ήδη και στα φωτοβολταϊκά διαφαίνεται μια ανησυχία της κοινής γνώμης, πως έχουμε περισσότερα απ' όσα χρειαζόμαστε.

Στα λοιπά ευρήματα της έρευνας, αξιοσημείωτο είναι πως σε Γαλλία & Γερμανία, τις πιο πολυάνθρωπες χώρες της ΕΕ, μόνον 54% & 57% αντίστοιχα δείχνουν ευνοϊκή διάθεση απέναντι στην ενεργειακή μετάβαση σε σύστημα με πολλά αιολικά & φωτοβολταϊκά. Στη Γαλλία μάλιστα καταγράφηκε μόλις 42% θετική άποψη για τα αιολικά, κάτι που μάλλον φουσκώνει τα πανιά του Εθνικού Μετώπου ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Αν μάλιστα συσχετίσουμε τη διαρκή άνοδο του AfD στη Γερμανία και την πρόσφατη εκλογική νίκη του Βίλντερς στην Ολλανδία, είναι φανερό πως η αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για τη δήθεν "πράσινη" και στην πραγματικότητα κατάμαυρη ενεργειακή πολιτική τείνει να διαμορφώσει μια Ευρώπη πιο κοντά σ' αυτή του Μεσοπολέμου.

Με πληροφορίες από:

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/support-for-renewable-energy-lowest-in-france-germany/

https://andel.dk/wp-content/uploads/Andel-Holding-European-survey-November-2023_English.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...