14 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΕΞΑΣ, 2021_ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΛΩΝ «Α»ΠΕ (3.3.2021)

Το βράδυ της 7/2/2021 φυσούσε πολύ στο Τέξας και τα αιολικά έδιναν κάτι περισσότερο από 22.000MW, για μια μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού στα επίπεδα των 42.000MW. Μέσα σε λίγες ώρες, σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας τα αιολικά του ΒΔ Τέξας πάγωσαν και νωρίς το απόγευμα της 8/2 τα αιολικά έδιναν μόνο περί τα 4.000MW, κυρίως στην παράκτια ζώνη, ενώ μέχρι το μεσημέρι της 9/2 η «έγχυση» ρεύματος είχε μειωθεί κάτω απ’ τα 1.000MW. Όσο εξαφανίζονταν τα αιολικά, τόσο αυξανόταν η ζήτηση ηλεκτρισμού, λόγω του ισχυρού ψύχους. Όταν αυξήθηκε και η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση, το αέριο δεν έφτασε και για ηλεκτροπαραγωγή. Το βράδυ είχαν εξαφανιστεί εντελώς και τα έτσι κι αλλιώς πλακωμένα απ' τα χιόνια φωτοβολταϊκά και η ανισορροπία ζήτησης-παραγωγής ηλεκτρισμού οδήγησε σε εκτεταμένο μπλακάουτ. Αποτέλεσμα; Με το μπλακάουτ πάγωσε ο κοσμάκης και το Τέξας μέτρησε τους πρώτους παγκοσμίως νεκρούς λόγω πολλών "Α"ΠΕ.

Ανέλυσα με λεπτομέρεια τα πιο πάνω σε σχετικό άρθρο, που ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ. Στο τέλος επισήμανα χαρακτηριστικά "Ο περιορισμός των επιλογών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας δεν είναι καλή διοίκηση, κανείς σοβαρός διευθύνων επιχείρησης δεν βάζει όλα τα λεφτά στο ίδιο καλάθι, πάντα φροντίζει να εξασφαλίζει την επιχείρησή του πολύπλευρα." Λίγους μόνο μήνες αργότερα ξεκίνησε η τρελή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την κακοδιοίκηση της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής μόνο από φυσικό αέριο την πληρώσαμε όλοι μας πανάκριβα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Την πληρώσαμε όλοι, πλην των υπευθύνων, των πολιτικών που μας οδήγησαν στην καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FOCUS FM 103.6: ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (18.4.2024)

Το πρωί της Τετάρτης 17.4.2024 μίλησα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κοζάνης για το πρόσφατο άρθρο μου " Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχα...