07 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΙΟΛΙΚΑ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; (Αυγ 2019)

Στο τέλος Ιουλίου 2019 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εγκαταστάσεων νέων αιολικών στην Ευρώπη. Στο 1ο εξάμηνο 2019 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν τα λιγότερα από το 2000, μόλις 86 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 287MW. Πρόκειται για την ιστορικά χειρότερη επίδοση από το 2000, χρονιά που έγινε ο νόμος για την προώθηση των ΑΠΕ (EEG) με πολύ υψηλές επιδοτήσεις, που έκαναν τη Γερμανία να έχει πλέον το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς στις τρεις τελευταίες κοινές δημοπρασίες για νέα έργα ΑΠΕ, που έγιναν το 2018 και το 2019 στη Γερμανία, τα αιολικά έμειναν εντελώς στα αζήτητα, έγιναν δεκτές προσφορές μόνο για Φ/Β.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα: στον κοινό διαγωνισμό του Απριλίου 2019 δόθηκαν 7 προσφορές για Φ/Β και μόνο μία για αιολικά. Η αγορά "μίλησε"!

Δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος μετά τις πόλεις να τσιμεντάρουμε και τις βουνοκορφές, ας τις αφήσουμε ανέγγιχτες για τις επόμενες γενιές. Μας αρκούν τα Οχυρά του Μεσοπολέμου και τα πολυβολεία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεν χρειαζόμαστε κι άλλες μπετονένιες κατασκευές και νέους δρόμους στα βουνά. 

Το καλοκαίρι 2019 είχαμε νέα κυβέρνηση και ήταν απολύτως απαραίτητο να καταργηθούν άμεσα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ αποκλειστικά μόνο για αιολικά και ν’ αφεθεί η αγορά να επιλέξει τεχνολογία. Να ανασταλούν άμεσα όλα τα έργα αιολικών, για τα οποία δεν έχει γίνει παραγγελία εξοπλισμού και μπορούν να δοθούν αντίστοιχες άδειες για εγκαταστάσεις Φ/Β. 

Με άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε σε διάφορα Μέσα ανά την Ελλάδα και ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ, επεσήμανα την ανάγκη ν' αφεθεί ελεύθερη η αγορά, ελπίζοντας πως θα απαλλασσόμασταν απ' τα αιολικά. Το άρθρο κοινοποίησα στον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Ενέργειας, στον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στο νέο Περιφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά, βεβαίως, "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα", οι ανάγκες των Γερμανών και του κόμματος πάντα προέχουν ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...