07 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ "ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΗ ΠΡΙΖΑ" ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; (Νοε 2019)

Στο τέλος Αυγούστου 2019, με επιστολή μου στο Υπουργείο Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), είχα επισημάνει τη ραγδαία μείωση των εγκαταστάσεων αιολικών στη Γερμανία, τη σημαντική μεταστροφή και προτίμηση της αγοράς προς τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και είχα προτείνει την κατάργηση στη χώρα μας των ξεχωριστών διαγωνισμών της ΡΑΕ αποκλειστικά για αιολικά, αλλά να γίνονται μόνο κοινοί διαγωνισμοί και να επιλέξει η αγορά την προτιμητέα και πιο φθηνή τεχνολογία.

Στις 18 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε η αποτυχία ενός ακόμα διαγωνισμού για αιολικά στη Γερμανία, καθώς για δημοπρατούμενη ποσότητα 675MW δόθηκαν 25 προσφορές για μόλις 204MW. Αντίθετα, στον ξεχωριστό διαγωνισμό των Φ/Β, για προσφερόμενη ποσότητα 150MW δόθηκαν 153 προσφορές, για συνολικά 648MW. Και στις 25 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τ’ αποτελέσματα κοινού διαγωνισμού για αιολικά & Φ/Β συνολικής ισχύος 200MW. Δόθηκαν 103 προσφορές συνολικής ισχύος 514,015 ΜW και ήταν όλες αποκλειστικά για Φ/Β! Δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά για αιολικά!

Την πιο πάνω πραγματικότητα επεσήμανα με νέο άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε σε διάφορα Μέσα ανά την Ελλάδα και ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ. Παράλληλα, επανέλαβα στον Υφυπουργό Ενέργειας και στον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την πρόταση για κατάργηση των ξεχωριστών διαγωνισμών και εφεξής διενέργεια μόνο κοινών διαγωνισμών, ώστε η αγορά μόνη της να επιλέξει τεχνολογία. Φυσικά και δεν έκαναν τίποτα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...