06 Σεπτεμβρίου 2023

ΈΤΣΙ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 ΠΡΙΝ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ, (Φεβ 2015)

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχω αναφερθεί σε ενέργειές μου, εντός και εκτός ΔΕΗ μέχρι το 2005, για τη διάνοιξη του ορυχείου Μαυροπηγής. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2007 ήλθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για συζήτηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ, για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου ως επέκταση του λιγνιτωρυχείου Καρδιάς, μετά τον Τομέα 6 Νότιου Πεδίου σε συνέχεια προς την περιοχή του χωριού Ποντοκώμη. Η ΜΠΕ δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση των δυο κοντινών στο ορυχείο Οικισμών, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης.

Μόλις απ’ την Πρωτοχρονιά του 2007 νέος Νομάρχης είχε αναλάβει ο Γ. Δακής. Λόγω της προσωπικής μας φιλίας και των ειδικών μου γνώσεων, παρά το γεγονός πως έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, μου ζήτησε να εξετάσω τη ΜΠΕ της ΔΕΗ και να του πω τη γνώμη μου. Κατέληξα να συντάξω δυο κείμενα με τεχνοκρατική τεκμηρίωση, ένα "Γενικών" κι ένα "Αναλυτικών" Παρατηρήσεων, τα οποία, προς τιμήν του, κατέθεσε αυτούσια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς να προσθέσει ή ν’ αφαιρέσει ούτε ένα "και".

Όσοι είχαν παραβρεθεί τότε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ίσως θυμούνται τη γραφειοκρατικού χαρακτήρα εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που εισηγούνταν να γίνει δεκτή η ΜΠΕ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο κι από παρόντες κατοίκους των θιγόμενων Οικισμών. Ωστόσο αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση του Νομάρχη, σε εντελώς αντίθετο κλίμα και ύφος, η οποία προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και τελικά την αποδέχτηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για πρώτη και μοναδική φορά αποδέχτηκε το ΥΠΕΚΑ και με το ιστορικής αξίας έγγραφο 106298/1727/24.4.2007 επέστρεψε τη ΜΠΕ στη ΔΕΗ για επανασύνταξη, με την υπόδειξη να λάβει υπόψη την απόφαση και τις παρατηρήσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Η ΔΕΗ ξανακοίταξε τα δεδομένα της, άλλαξε τις απόψεις της και στις 8.10.2007, μετά από κοινή συνεδρίαση στη Νομαρχ. Αυτοδιοίκηση Κοζάνης φορέων της περιοχής με τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο, ανακοινώθηκε πρόγραμμα 5 σημείων, με κατασκευή νέου λιγνιτικού ΑΗΣ (Πτολεμαΐδα 5) και μετεγκατάσταση των Οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης "για την αξιοποίηση των υποκείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων". Η απόφαση πέρασε απ’ το Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 13.11.2007, με την έγκριση ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος.

Το Φεβρουάριο 2015 η νέα λιγνιτική μονάδα είχε πια πάρει το δρόμο της κατασκευής και δημοσίευσα το ιστορικό της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2007 σε άρθρο, που μπορείτε να δείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...