03 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΕΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ; ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ … (Ιαν 2005)


Στις αρχές του 21ου αιώνα, με κυβέρνηση Πασοκ-Σημίτη, είχαμε την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού (και την αρχή των δεινών των καταναλωτών). Προκειμένου ν' "απελευθερωθεί" η αγορά, δηλαδή να μπουν με ευνοϊκούς όρους και ιδιώτες, οι τότε κυβερνήσεις απαγόρευσαν στη ΔΕΗ να κάνει νέες μονάδες, παρά μόνο σε αντικατάσταση παλαιών, οι οποίες και θ' αποσύρονταν. Έτσι στις 14/12/2004 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την κατασκευή μιας νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ισχύος 350-400 MW στο Αλιβέρι της Εύβοιας, σε αντικατάσταση παλαιών πετρελαϊκών μονάδων. Παρόλο λοιπόν που το 2004-5 ήταν τα χρόνια κορύφωσης της λιγνιτικής παραγωγής, οι εξελίξεις αντικατάστασης του λιγνίτη από φυσικό αέριο είχαν ήδη δρομολογηθεί. 

Δείτε λεπτομέρειες των διαδικασιών που συνέβαιναν τότε στο άρθρο, που δημοσίευσα τον Ιανουάριο 2005 (εκτύπωση από την ιστοσελίδα kozani.net/xkolovos, η οποία έκλεισε το 2014).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...