03 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΤΗΣ Κ.Υ.Α. 105947/6.2.2003 ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡ. ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ (Μάιος 2005)

Η διδακτορική μου διατριβή, στη Σχολή Μεταλλειολόγων του Ε.Μ.Π., εκπονήθηκε στο διάστημα 1996-2000 και αφορούσε τη διάνοιξη του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ με τον παλαιό υφιστάμενο εξοπλισμό ή με αγορά νέου. Βασικό προαπαιτούμενο της διατριβής ήταν η άριστη γνώση των χαρακτηριστικών του λιγνιτικού κοιτάσματος κι αυτή η γνώση αποδείχτηκε πολύτιμη στη συνέχεια.

Το λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ -κι όπως αποδείχθηκε το τελευταίο λιγνιτωρυχείο στην Ελλάδα- ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Μαυροπηγή Εορδαίας τον Οκτώβριο 2001. Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες διάνοιξης, η τότε Γενική Διεύθυνση Ορυχείων έφερε τα ΜΑΤ να δείρουν τους κατοίκους του χωριού, που ζητούσαν τη μετεγκατάσταση του Οικισμού, προκειμένου ν' αποφύγουν την υποβάθμιση της ζωής τους. Το ορυχείο άνοιξε, έδωσε πολύ γρήγορα λιγνίτη, αλλά οι κάτοικοι συνέχισαν τον αγώνα τους δικαστικά. Με βάση τη γνώση από το διδακτορικό μου και την υπηρεσιακή αρμοδιότητα, με τη μελέτη της 1ης εικόνας πρότεινα το 2004 τη γεωτρητική διερεύνηση του κοιτάσματος "πέριξ" του Οικισμού.

Τον Απρίλιο 2005  έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων και ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) ΥΠΕΧΩΔΕ – Ανάπτυξης - Γεωργίας 105947/6.2.2003, με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία του Ορυχείου. Στις 28.4.2005 ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας ζήτησε από το Νομάρχη Κοζάνης να εκδώσει απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας του Ορυχείου. Η γεωτρητική έρευνα βρισκόταν το 2005 σε εξέλιξη και οι πρώτες γεωτρήσεις, δίπλα στην εκκλησία και στο Δημοτικό σχολείο του Οικισμού, απέδειξαν τη συνέχιση της εκμεταλλεύσιμης λιγνιτοφορίας. Διαβλέποντας τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του ορυχείου μέχρι την έκδοση νέας Κ.Υ.Α., με βάση τη γνώση και την εμπειρία μου, και δεδομένης της αντίθεσης της ΔΕΗ, κατέθεσα στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, προτείνοντας την επέκταση των ορίων του ορυχείου σε συνδυασμό με μετεγκατάσταση του Οικισμού, καθώς από την απόληψη επιπλέον ποσοτήτων λιγνίτη προέκυπτε οικονομικό όφελος άνω των 400 εκατ ευρώ για τη ΔΕΗ!

Οι προσπάθειες "καλοθελητών" για μπλοκάρισμα της συνέχισης της γεωτρητικής έρευνας έπεσαν στο κενό και το Νοέμβριο 2005 η μελέτη της 2ης εικόνας παρουσίαζε τα αποτελέσματα. Είναι ωστόσο οξύμωρο πως ο νέος τότε Γενικός Διευθυντής Ορυχείων έσπευσε να πει πως η μελέτη "θα ξεσηκώσει τους κατοίκους". Μόλις 4 μήνες αργότερα, (και με τις "ευλογίες" του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης), θα με τοποθετούσε σε θέση-ψυγείο στελεχών, αφού στην Ελλάδα δεν είναι αρκετό το να φέρνεις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (δισεκατομμύρια δραχμές) έσοδα στην επιχείρηση που δουλεύεις, σημασία έχει μόνο το "αν είσαι του κόμματος".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...