11 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ (17.9.2020)

Το Δεκέμβριο 2019 εταιρεία κατέθεσε αιτήσεις για άδειες παραγωγής αιολικών έργων στη χαμηλή λοφοσειρά που βρίσκεται πάνω από Καλαμιά, Λυγερή και ακριβώς απέναντι απ’ το Βατερό Κοζάνης, ανάμεσα και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κηπάρι Ανθοτόπου, Ανθότοπος, Νέα Νικόπολη, Κοίλα, Νέα Καρδιά, Μαυροδέντρι, Ποντοκώμη, Κτενά, Σιδερά & Λιβερά, (μπορεί κανείς να δει ακριβώς τις θέσεις στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας).

Σκοπεύουν να τοποθετήσουν συνολικά 17 ανεμογεννήτριες NORDEX N-131 – 3,9MW, για συνολική ισχύ 66,3MW. Πρόκειται για θηριώδεις ανεμογεννήτριες, που τοποθετούνται σε πύργο ύψους έως 134 μέτρα κι έχουν διάμετρο πτερυγίων 131 μέτρα, επομένως συνολικό ύψος 200 μέτρων! Μέχρι να γίνει το έργο, μπορεί να βάλουν κι ακόμα πιο μεγάλες! Και θα μπουν πάνω σε λόφους που έχουν ύψος 100-300 μέτρα πάνω απ’ τον κάμπο της περιοχής!

Η τοποθέτηση αιολικών ανάμεσα σε τόσα χωριά, τα οποία μάλιστα ήδη στενάζουν από την επέλαση των φωτοβολταϊκών, είναι ανοσιούργημα και το επεσήμανα με άρθρο, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Φυσικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ουδόλως συγκινήθηκε και τον Ιούνιο 2023 έδωσε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα δυο απ' τα τρία τμήματα του εργοστασίου. Το απολύτως χειρότερο είναι πως οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί δεν φαίνεται να συγκινούνται, καθώς εξακολουθούν να πιστεύουν στο παραμύθι πως θα έχουν τζάμπα ρεύμα. Και δεν είναι ικανοί να σκεφτούν πως τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...