07 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΛΟΓΟ Ν’ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΤΑΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΑΡΟ ΤΟΜΑΤΕΣ! (Απρ 2019)

Στις 15/4/2019 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έκανε νέα ηλεκτρονική δημοπρασία για ~455,56 MW νέων αιολικών & φωτοβολταϊκών (Φ/Β). Προσφέρθηκαν 7 έργα φωτοβολταϊκών και μόνο ένα αιολικό, δηλαδή ήδη στις αρχές του 2019 η αγορά "μίλησε" και σαφώς προτίμησε τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β), όχι τα αιολικά. Η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως συμβατή με όσα συνέβαιναν το αντίστοιχο διάστημα στη Γερμανία: μετά από μια 20ετή περίοδο αδρών επιδοτήσεων για ραγδαία ανάπτυξη αιολικών και Φ/Β, μόλις διακόπηκαν οι επιδοτήσεις και ξεκίνησαν οι δημοπρασίες, στους κοινούς διαγωνισμούς τα Φ/Β υπερτερούν συντριπτικά των αιολικών.

Ο λόγος επικράτησης των φωτοβολταϊκών είναι βεβαίως η πολύ μεγάλη διαφορά αξιοπιστίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού: λόγω της έντονης μεταβλητότητας των ανέμων, αλλά και του τρόπου λειτουργίας, (παραγωγή ανάλογη της ταχύτητας του ανέμου υψωμένης στην 3η δύναμη), τα αιολικά είναι ο μακράν όλων των υπολοίπων και παγκοσμίως τεκμηριωμένα πιο αναξιόπιστος τρόπος ηλεκτροπαραγωγής! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πληρώνουμε 3000MW για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε εγγυημένα 30-60MW, με όσα παρατηρούνται σε άλλες χώρες. Ή, πιο "λαϊκά", σαν να αγοράζουμε μια νταλίκα για να μεταφέρουμε ένα τελάρο τομάτες. Εύλογο; Προφανώς όχι! Κι αυτό επεσήμανα με άρθρο, που μπορείτε να δείτε εδώ, όπως ενδεικτικά δημοσιεύτηκε τότε στην "Εφημερίδα Κοζάνη".

Όταν λοιπόν μειώθηκαν οι τιμές των φ/β πάνελ, επειδή τα Κινεζικά κατέκλυσαν την αγορά και αποδείχθηκαν στην πράξη εφάμιλλα αν όχι και καλύτερα των Ευρωπαϊκών, η αγορά "μίλησε".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...