08 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024: "ΚΙΤΡΙΝΙΣΕ" ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ!

Από 1/1/2024 μπήκαν στη ζωή μας τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρισμού, σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί όπως-όπως το πρόβλημα του ακριβού ηλεκτρισμού. Να θυμηθούμε πως αυτό που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής δεν είναι η τιμή κιλοβατώρας που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι "πάροχοι", αλλά πάνω σ' αυτή πρέπει να προστεθεί η χρέωση δικτύου μεταφοράς, η χρέωση δικτύου διανομής (που εκτοξεύθηκε από το Μάρτιο 2023), το ΕΤΜΕΑΡ, οι ΥΚΩ και οι Λοιπές Χρεώσεις. Το τελικό άθροισμα είναι αυτό που εξασφαλίζει ακόμα και "απρόσμενα" κέρδη στους "παρόχους".

Χάρη λοιπόν στον τρόπο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, η ηλεκτρική ενέργεια έγινε το πρώτο προϊόν που πωλείται χωρίς καν να είναι γνωστή η τιμή του, όπως βλέπουμε στα "κυμαινόμενα" (κίτρινου χρώματος) τιμολόγια. Ένα ή κατά κανόνα δυο ολόκληρους μήνες μετά θα μάθει ο καταναλωτής τι θα πληρώσει, αν επιλέξει "κίτρινο" τιμολόγιο απ' τους περισσότερους "παρόχους", καθώς μόνο δυο απ' αυτούς έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια με γνωστή τιμή στην αρχή του μήνα. Το φαινόμενο πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο, αλλά ο Φεβρουάριος επιβεβαιώνει πως έτσι θα συνεχίσουμε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ενεργειακής εταιρείας μου είχε πει χαμογελώντας το Δεκέμβριο πως εφεξής θα πρέπει να ...

μάθουμε ν' αγοράζουμε τον ηλεκτρισμό όπως τη βενζίνη στο βενζινάδικο. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τα ψυγεία, που είναι συνεχούς 24ωρης λειτουργίας, αλλά ουδείς φαίνεται ν συγκινείται απ' αυτό. Ούτε και για ν’ ανάψουμε τις λάμπες το βράδυ ή να βάλουμε πλυντήρια θα πεταχτούμε μέχρι τον "πάροχο": ως γνωστόν η βενζίνη αποθηκεύεται, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια όχι! Πλέον, με τα αγνώστου τιμής "κίτρινα" τιμολόγια, θα πρέπει να μας πουν αν και πού βάζουμε βενζίνη με τιμή που θα μάθουμε δυο μήνες μετά.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια θα έπρεπε να έχουν ήδη αποσυρθεί, με ενέργειες του Υπουργείου και της ΡΑΕ. Της ίδιας βεβαίως ΡΑΕ, που με δυο διαδοχικές αποφάσεις το Μάρτιο 2023 αύξησε το επιτρεπόμενο έσοδο του Δικτύου Διανομής κατά 200 εκατ. ευρώ, πάνω από 25%. Κάθε μέρα που περνά χωρίς δική τους παρέμβαση, επιβεβαιώνει το πού βρίσκεται το πρόβλημα του ακριβού ηλεκτρισμού. Κι ως γνωστόν ο ακριβός ηλεκτρισμός υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...