07 Δεκεμβρίου 2023

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠ' ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ!

Ευχάριστα νέα από ΤΡΙΑ μέτωπα μας έρχονται παραμονές εορτών απ' τα ενεργειακά!

1. Το πετρέλαιο brent δείχνει σαφή τάση να κινηθεί προς τα 72$/βαρέλι, επίπεδα που θα είναι στα χαμηλά του 2023. Το ενδιαφέρον εδώ είναι η πιθανότητα να κινηθεί κάτω απ' τα 70,2$, οπότε θ' ανοίξει ο δρόμος καταρχήν για τα 65$/βαρέλι! Χειμώνας είναι μπροστά μας, αν φθηνύνει το πετρέλαιο θέρμανσης θ' ανακουφίσει πολλά νοικοκυριά!

2. Το φυσικό αέριο (η τιμή-δείκτης Dutch TTF για παράδοση τον επόμενο μήνα) υποχώρησε χθες κάτω απ' τα 40€/MWh και το ίδιο συνέβη στα προθεσμιακά συμβόλαια μέχρι και το Σεπτέμβριο 2024. Σήμερα επανήλθε πάνω απ' τα 40€, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια, άλλωστε έχουμε μπει στο χειμώνα, όταν η ζήτηση αυξάνεται. Διαφαίνεται ωστόσο μια τάση ομαλοποίησης σε σχέση με τις εξωφρενικές καταστάσεις που ζήσαμε το 2022 κι ας ελπίσουμε να δούμε κάπως καλύτερες ημέρες και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για θέρμανση, αλλά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού. Αυτούς που, ό,τι χρώμα κα να 'χουν, θα χρεώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού η κυβέρνηση απ' το καλοκαίρι του 2021 έχει δείξει πως εγγυάται την κερδοφορία των "παρόχων".

3. Το τρίτο μέτωπο, απ' το οποίο μας έρχονται παραμονές γιορτών καλά νέα, είναι η τιμή του δικαιώματος εκπομπής αέρα κοπανιστού, δηλαδή "αερίων θερμοκηπίου", με άλλα λόγια ο φόρος CO2. Μετά από αρκετό καιρό είδαμε τιμή ακόμα και κάτω απ' τα 69€/τόνο. Ας ελπίσουμε λοιπόν να δούμε κάπως καλύτερες ημέρες και στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού. Αυτούς που, ό,τι χρώμα κα να 'χουν, θα χρεώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού η κυβέρνηση απ' το καλοκαίρι του 2021 έχει δείξει πως εγγυάται την κερδοφορία των "παρόχων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...