28 Νοεμβρίου 2023

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ: ΕΚΤΟΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ" Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ.

Το 2023 οι τιμές των μετοχών των μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής ανεμογεννητριών βρίσκονται σε διαρκή καθοδική πορεία, καθώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα δεν είναι καλά. Μέσα στο 2023 οι μεγάλοι κατασκευαστές είδαν την τιμή της μετοχής τους να κατρακυλά, με τις προοπτικές να μην είναι ευοίωνες. Λόγω των προβλημάτων του κλάδου αιολικών, η Siemens Energy αναγκάστηκε να ζητήσει τη στήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης, που έσπευσε στα μέσα Νοεμβρίου να της χορηγήσει πακέτο €15 δισεκατομμυρίων!

Το πρόβλημα των αιολικών είναι πως έχουν χάσει κατά κράτος τη μάχη της αγοράς απ' τα φωτοβολταϊκά, καθώς τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρισμό πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, πιο φθηνά απ' τα αιολικά και προς το παρόν χωρίς τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, που προκάλεσε παγκοσμίως η αθρόα ανάπτυξη αιολικών. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές νιώθουν πλέον την πίεση των Κινέζων ανταγωνιστών. Έχοντας στη διάθεσή τους την αχανή Κινεζική εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την παραγωγή φορτίου βάσης ηλεκτρισμού από κάρβουνο και πυρηνικά, αλλά και την υποστήριξη του Κινεζικού κράτους, μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, που δεν μπορούν πια να βρουν φθηνές πρώτες ύλες και ταλαιπωρούνται απ' την αδιέξοδη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. 

Οι κατασκευαστές (Siemens Energy, Vestas, Nordex, Enercon) είναι κυρίως Γερμανικών συμφερόντων, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η προθυμία με την οποία έσπευσε η Κομισιόν να τις διασώσει: στις 24.10.2023 η Κομισιόν έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το νέο σχέδιο "European Wind Power Action Plan" (COM(2023) 669 final, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS), με προτάσεις ώστε να υποχρεωθούν οι πολίτες να χρηματοδοτήσουν ξανά τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Εάν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλέσει μια ομάδα και της πει "πείτε μας πώς θέλετε να διαμορφώσουμε τους κανόνες" είτε "προκειμένου να παίρνετε μόνιμα εσείς το πρωτάθλημα" είτε "προκειμένου να μην υποβιβαστείτε ποτέ", εύλογα όλοι θα αναφωνήσουν "σκάνδαλο, σκάνδαλο!"

Εάν η Κομισιόν αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικών να τη συμβουλεύσει για τη νέα πολιτική στήριξης των αιολικών,  παρεμβαίνοντας θεσμικά στην -υποτίθεται "ελεύθερη"- αγορά, πώς πρέπει να το χαρακτηρίσουμε;

Κι όμως αυτό ακριβώς έχει συμβεί! Το Μάιο 2023 ...

δημοσιεύτηκε η έκθεση "The State of the European Wind Energy Supply Chain", που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων Rystad Energy σε συνεργασία με τη Wind Europe, την Ευρωπαϊκή Ένωση της Αιολικής βιομηχανίας. Η έκθεση καταλήγει σε συγκεκριμένες "προτάσεις πολιτικής" ("three sets of policy recommendations"), προκειμένου η ΕΕ να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης ΑΠΕ το 2030.

Μια απλή σύγκριση των προτάσεων της Ένωσης Αιολικών με το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν, (σε 1η δόση με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ και 2η δόση με το σχέδιο "European Wind Power Action Plan"), δείχνει πως πρόκειται περίπου για "αντιγραφή + επικόλληση", απλά διανθισμένη ως έκθεση ιδεών. Λεπτομέρειες στα:

https://energy.ec.europa.eu/system/files/2023-10/COM_2023_669_1_EN_ACT_part1_v8.pdf

https://www.rystadenergy.com/insights/the-state-of-the-european-wind-energy-supply-chain

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέγα επίτευγμα των λαών της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την ειρήνη μετά τους δυο καταστροφικούς Παγκόσμιους Πολέμους. Αλλά η πολιτική της δήθεν "κλιματικής κρίσης", με την προκλητική διαρκή διασπάθιση των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων σε εν πολλοίς άχρηστα έργα ηλεκτρισμού, οδηγεί την ΕΕ σε διάλυση: το δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών της Ολλανδίας, εκεί όπου για μήνες οι αγρότες διαμαρτύρονταν ενάντια στην "κλιματική" πολιτική και υποχρέωσαν τον επί 13 χρόνια πρωθυπουργό να αποτελέσει παρελθόν.

Το δείχνουν επίσης οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα τοπικών εκλογών στη Γερμανία, που πιστοποιούν τη γιγάντωση του AfD. Τώρα μάλιστα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απαγόρευσε στην κυβέρνηση να διαθέσει δανεισμό €60 δισεκατομμυρίων της εποχής Covid-19 για τις ανάγκες της ενεργειακής πολιτικής, ούτε ψύλλος στον κόρφο της Γερμανικής κυβέρνησης αν επιχειρήσει να βρει αυτό το ποσό από νέους φόρους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...