27 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΚΡΙΝΗ: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ; (19.7.2022)

Με το άρθρο 28 του ν. 3937/2011 καθορίστηκε ρητά και ξεκάθαρα πως "1. Οι οικισμοί Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, που γειτνιάζουν με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθίστανται για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, κατ` εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκδιδομένων των, σε κάθε στάδιο, προβλεπόμενων για την πλήρωση των ανωτέρω σκοπών κανονιστικών πράξεων."

Ανεξάρτητα του αν τότε συμφωνούσε κανείς ή όχι με τις ενέργειες των πολιτικών, που οδήγησαν στην πιο πάνω πρόβλεψη του νόμου, πλέον η μετεγκατάσταση ήταν νόμος και δουλειά των πολιτικών είναι να φροντίζουν για την τήρηση των νόμων.

Ωστόσο με κατάπληξη είδαμε την κυβέρνηση να λέει πως "δεν τρέχει τίποτα που πέρασε η δεκαετία και δεν τηρήθηκε ο νόμος, θα δώσουμε στην Ακρινή φωτοβολταϊκά (τα επονομαζόμενα και "καθρεφτάκια") κι όλα εντάξει!" Έταξαν μόνο καθρεφτάκια, χωρίς τις χάντρες, που έδιναν οι κονκισταδόρες στους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής. Ήδη πρόσφατα κατατέθηκε και "βελτιωμένη" πρόταση, που δήθεν "αυξάνει" τη δαπάνη, που δήθεν θα διατεθεί για την Ακρινή. Στην πραγματικότητα απλά εμπλουτίζει τα καθρεφτάκια με λίγες χάντρες.

Μέσα σε 9 μόλις μήνες, απ’ τον Οκτώβριο 2021 και μετά, η κυβέρνηση "βρήκε" πάνω από πέντε δις ευρώ, για την ανακούφιση των "αναξιοπαθούντων" παρόχων ηλεκτρισμού. Αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση για εξυπηρέτηση "ημετέρων" τα λεφτά βρίσκονται κι ο λογαριασμός φορτώνεται στο δημόσιο χρέος.

Το μόνο ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι να μας πουν οι πολιτικοί, όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν απ’ το 2011, για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε η πρόβλεψη του νόμου 3937/2011 για ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός δεκαετίας, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό και ποιες διαδικασίες θα εφαρμοστούν ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε όποια θέση κι αν βρίσκονται.

Δείτε, ενδεικτικά στην "Εφημερίδα Κοζάνη", ολόκληρο το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...