26 Σεπτεμβρίου 2023

"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ": ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ (14.7.2022)

Η αδυσώπητη πραγματικότητα της ρηχότητας του ενεργειακού μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής, με μόνη επιλογή παραγωγής φορτίου βάσης το 100% εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, οδήγησε το Μητσοτάκη σε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα τον Ιούλιο 2022, με ανακοίνωση "επιστροφής στο λιγνίτη".

Δημοσίευμα της Καθημερινής στις 13/7/2022, που προφανώς βασιζόταν σε πληροφορίες του ΥΠΕΝ, είχε τίτλο «Λιγνίτης: Επιστροφή στο «εθνικό» καύσιμο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος» και υπότιτλο «Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία 7 μονάδων της ΔΕΗ».

Με άρθρο μου, που έτυχε ευρείας δημοσιότητας, έσπευσα να διευκρινίσω πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ούτε επιστροφή στο λιγνίτη έχουμε, ούτε οι τιμές του ηλεκτρισμού θα μειωθούν. Για τον πολύ απλό λόγο πως για όσο διάστημα η διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρισμού περνά απ’ το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για όσο διάστημα συμμετέχει έστω και μισή μονάδα φυσικού αερίου στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, η Μέση Τιμή Ημέρας θα προκύπτει απ’ το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Το άρθρο ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε επίσης στο defence-point, με τίτλο "Με 5 δισ. ευρώ θα… τρεις λιγνιτικές μονάδες με CCS, συλλογής-αξιοποίησης CO2".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...