13 Δεκεμβρίου 2023

ΑΧΡΗΣΤΑ & ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΆ, ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ;

Σε παρουσιάσεις και συνεντεύξεις έχω αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στην κληρονομιά που μας άφησαν τα Ομηρικά Έπη: λόγω της παρατεταμένης άπνοιας, ο Αγαμέμνονας θυσίασε την Ιφιγένεια, μήπως δεήσει ο Αίολος να φυσήξει και μπορέσει να ξεκινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία. Άπνοια σημαίνει πως τα αιολικά δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν ρεύμα και η άπνοια δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη, ιδίως για μικρά χρονικά διαστήματα.

Όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, το Σεπτέμβριο 2020 η κυβέρνηση μας το έδωσε γραμμένο πως στη Δυτική Μακεδονία επικρατεί "Ήπιο αιολικό δυναμικό που δεν ευνοεί την εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων" (Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, σελ. 26) και "Το κλίμα στη Δ. Μακεδονία χαρακτηρίζεται από ήπιους ανέμους", "Αιολικό δυναμικό: Πνέουν σχετικά ήπιοι άνεμοι περιορίζοντας τη δυναμική αιολικής ενέργειας" (σελ. 31). Το ήπιο αιολικό δυναμικό δεν εμπόδισε βεβαίως τους "επενδυτές" να τσαλαπατήσουν τις βουνοκορφές στο Άσκιο, το Βέρμιο, το Βίτσι, κλπ.

Το Σαββατοκύριακο 9-10/12/2023 βρέθηκα στις βουνοπλαγιές ανάμεσα Κοζάνη και Σιάτιστα. Κι εκεί που πάει ν' ανοίξει το μάτι στον καθαρό ορίζοντα, ...

37 ανεμογεννήτριες στο Άσκιο, κι άλλες 13 στα Βέλλια κάνουν τα βουνά να μοιάζουν σαν να έχουν βγάλει αγκάθια.

Στο 1ο βιντεάκι βλέπουμε την κατάσταση που επικρατούσε στο ελαφρά χιονισμένο Άσκιο, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 9/12/2023: αμίλητες κι ακούνητες οι ανεμογεννήτριες, σκέτος λεκές στον ορίζοντα.


Στο 2ο βιντεάκι βλέπουμε την κατάσταση που επικρατούσε στα Βέλλια και στο Γρίβα, (τα υψώματα βόρεια απ' τα διόδια της Εγνατίας, ανάμεσα Κοζάνη & Σιάτιστα), το μεσημέρι της Κυριακής 10/12/2023: αμίλητες κι ακούνητες οι ανεμογεννήτριες, σκέτος λεκές στον ορίζοντα. (Στο Γρίβα στήθηκαν πρόσφατα, άγνωστο αν έχουν συνδεθεί ήδη στο δίκτυο).

Κινούμαι καθημερινά στα δυτικά της Κοζάνης και τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες τις βλέπω τακτικά ακίνητες. Δεν έχει την παραμικρή σημασία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους: σημασία έχει πως αυτά τα συστήματα, που δεν παράγουν ηλεκτρισμό όταν τον χρειαζόμαστε, κάνουν το ρεύμα για όλους μας πιο ακριβό: τα πληρώνουμε όταν δουλεύουν και πληρώνουμε και "κάτι άλλο", για να υπάρχει όταν δεν δουλεύουν. Θα μας κόστιζε πολύ φθηνότερα αν πληρώναμε μόνο το "κάτι άλλο", που είναι βεβαίως οι μονάδες του πανάκριβου και 100% εισαγόμενου φυσικού αερίου. 

Και θα μας κόστιζε επίσης φθηνότερα αν βάζαμε φωτοβολταϊκά στις στέγες, αντί για αιολικά στις βουνοκορφές. Αλλά τότε τα φωτοβολταϊκά  θα ανήκαν σε πολλούς, ενώ τα αιολικά ανήκουν στους λίγους ...

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...