05 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΛΙ "ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10" ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ; (Ιουν 2013)

Το καλοκαίρι 2013 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τα κατάφερε να έχουμε φθάσει 10 Ιουνίου και να μην έχει ανακοινώσει ακόμα αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, παρόλο που είχαμε φθάσει στις παραμονές των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα στην αμηχανία της για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης της Παιδείας (ή μέσα στην κουτοπόνηρη αναζήτηση τρόπων περικοπής των κονδυλίων για την Παιδεία), κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ ξεκίνησε πάλι η προπαγάνδα για "βάση του 10", για "γκαρσονιέρες και σουβλατζίδικα της επαρχίας", για "αιώνιους φοιτητές" και λοιπές δήθεν ιδεοληψίες. Φυσικά οι "γκαρσονιέρες και σουβλατζίδικα" της Αθήνας πρέπει να δουλεύουν με τα λεφτά όλης της Ελλάδας, καθώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει πως, κόβοντας τα κονδύλια της Παιδείας, απλά μηχανεύονται τρόπους ροκανίσματος όσο περισσότερου δημόσιου χρήματος γίνεται.

Για το λόγο αυτό δημοσίευσα στον τοπικό τύπο της Δυτικής Μακεδονίας ένα σχετικό άρθρο, που μπορείτε να δείτε εδώ. Συνοπτικά τόνιζα πως σε κάποιες σχολές η βάση είναι ήδη στο 18,5, επειδή οι εξετάσεις είναι κατατακτήριες και όχι προαγωγικές! Κι ένα παιδί που με θέματα μιας χρονιάς γράφει 6 και με τη "βάση του 10" μένει εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα θέματα της προηγούμενης ή της επόμενης χρονιάς ίσως να έγραφε 11 ή και 14, αφού το Υπουργείο Παιδείας ελέγχει τη δυσκολία των θεμάτων. Εκείνο βεβαίως το οποίο διαχρονικά δεν συζητά ποτέ κανείς είναι πως τα παιδιά πρέπει να δίνουν εξετάσεις με όσα διδάσκονται στο σχολείο κι όχι με όσα μαθαίνουν στα φροντιστήρια, με αφαίμαξη των οικογενειακών εισοδημάτων.

Επειδή βεβαίως ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας που σέβεται τον εαυτό του παίζει με τα νεύρα και τις αγωνίες των υποψηφίων, η Κεραμέως με τη σειρά της έκανε την "Ειδική Βάση Εισαγωγής", στέλνοντας πελατεία στα ιδιωτικά Κολλέγια. Μήπως να μας εξηγήσει σε τι βελτίωσε το επίπεδο σπουδών στη χώρα;

Τελικά, εκείνο που δεν πιάνει τη "βάση του 10", εδώ και χρόνια, είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας, που κοιτάζει πώς να "κουκουλώνει" τα προβλήματα κι όχι να τα λύνει, να ασκεί επικοινωνιακή πολιτική κι όχι να προάγει τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σ...