06 Σεπτεμβρίου 2023

1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ, ΑΞΙΑΣ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ (Μαρ 2018)

Στο τέλος του 2017 πήρε ευρεία δημοσιότητα η είδηση πως "Τετραπλάσιο, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, καθώς τα βεβαιωμένα αποθέματα, τα οποία πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο, είναι 10,7 εκατ. βαρέλια έναντι 3 εκατ. που ήταν η εκτίμηση κατά την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός." Είναι ασφαλώς θετικό να ανακαλύπτονται νέοι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι, καθώς η εκμετάλλευσή τους βοηθά τη χώρα να αποφεύγει εισαγωγές, σε μια χρονική συγκυρία που και χρεοκοπημένη είναι και δεν μπορεί να τυπώνει δικό της νόμισμα.

Δεν είναι ωστόσο θετικό οι πολιτικοί ν' ανακαλύπτουν ξανά την Αμερική, αυτή ανακαλύφθηκε απ' τον Κολόμβο το 15ο αιώνα κι ενδεχομένως οι αρχαίοι μας πρόγονοι να την είχαν ανακαλύψει πολλούς αιώνες νωρίτερα. Για το λόγο αυτό δημοσίευσα σχετικό άρθρο στον ενεργειακό και τοπικό τύπο, το οποίο έστειλα και στον τότε Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Οι πολιτικοί μας ωστόσο τείνουν να ξεχάσουν πως η χώρα διαθέτει ήδη 1 δισεκατομμύριο βαρέλια μαύρου χρυσού για άμεση εκμετάλλευση (και πολύ περισσότερα βαρέλια για μελλοντική), καθώς οι απαραίτητες επενδύσεις έχουν ήδη γίνει ή μπορούν να γίνουν με πολύ λίγα χρήματα, σε σχέση π.χ. μ' αυτά που αφαιρούνται απ' τις τσέπες των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, για να κατευθυνθούν σε άλλες, εντελώς περιορισμένης αποτελεσματικότητας πηγές ενέργειας.

Τα δικά μας ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία και οι ήδη υπάρχουσες ή προγραμματισμένες από ετών για κατασκευή λιγνιτικές μονάδες έχουν μπροστά τους αποθέματα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνους, που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο και περιμένουν να τα αξιοποιήσουμε. Είναι ένας εθνικός πλούτος αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι επενδύσεις για την αξιοποίησή του ήδη έχουν γίνει, ορυχεία υπάρχουν, ΑΗΣ υπάρχουν, εξοπλισμός και προσωπικό υπάρχουν, όλα είναι στη θέση τους. Εάν η τεχνολογική εξέλιξη μετά το 2030 το επιτρέπει, (σήμερα ΔΕΝ το επιτρέπει), λιγνιτικά κοιτάσματα σε άλλες περιοχές της χώρας μπορούν να μην τεθούν ποτέ σε εκμετάλλευση και να παραμείνουν για πάντα στο υπέδαφος.

Χρειαζόμαστε απλά ορθολογική σκέψη και συνειδητοποίηση πως για 65 χρόνια ο λιγνίτης είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός και μια χρεοκοπημένη χώρα πρέπει καταρχήν να βασίζεται σε όλους τους εγχώριους πόρους, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Καθώς τελικά, όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται, απ' το αν καταρχήν το αγαθό του ηλεκτρισμού θα υπάρχει στη χώρα τα παγωμένα χειμωνιάτικα βράδια που συνήθως δεν φυσά κι αν αυτό το αγαθό θα γίνει ξανά πιο προσιτό στους πολίτες και στην οικονομία.

Αυτά και πολλά άλλα έγραφα το 2018, αλλά το 2019 ήρθε η πλήρης παράδοση της χώρας στα συμφέροντα του φυσικού αερίου και τ' αποτελέσματα τα βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κόμβος Βατερού: παρατηρήσεις στην απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (άρθρο)

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είχε την ευαισθησία να απαντήσει στο από 15/10/2024  άρθρο μου « Ιστορίες ...