30 Νοεμβρίου 2023

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ: ΔΙΑΛΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Πριν από ένα χρόνο η Γερμανική BASF, η πιο μεγάλη βιομηχανία χημικών στον κόσμο, ανακοίνωσε πως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους μειώνει πλέον δραστικά τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν προέκυψε απ' τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής της "ενεργειακής μετάβασης" (Energiewende στη Γερμανία, "πράσινη ανάπτυξη" στην ΕΕ).

Η εμμονή της ΕΕ για επιβολή με το ζόρι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιστρέφει ως μπούμερανγκ, καθώς πρόσφατα έγινε γνωστό πως μετά τα αμερικανικά Tesla, τώρα και τα Κινεζικής κατασκευής BYD κατακτούν την αγρίως επιδοτούμενη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της ΕΕ, (η BYD είναι του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ). Ήδη στελέχη του Ομίλου Volkswagen προειδοποιούν τα σωματεία εργαζομένων για περικοπές θέσεων εργασίας.

Πλέον και η πετροχημική βιομηχανία της ΕΕ, που προμηθεύει με πρώτες ύλες πλήθος άλλων βιομηχανιών, νιώθει την απειλή του διαρκώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Το 2014 η μεγάλη εταιρεία πετροχημικών INEOS έστειλε στον τότε επικεφαλής της Κομισιόν Πορτογάλο Μπαρόζο μια ...

28 Νοεμβρίου 2023

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ: ΕΚΤΟΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ" Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ.

Το 2023 οι τιμές των μετοχών των μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής ανεμογεννητριών βρίσκονται σε διαρκή καθοδική πορεία, καθώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα δεν είναι καλά. Μέσα στο 2023 οι μεγάλοι κατασκευαστές είδαν την τιμή της μετοχής τους να κατρακυλά, με τις προοπτικές να μην είναι ευοίωνες. Λόγω των προβλημάτων του κλάδου αιολικών, η Siemens Energy αναγκάστηκε να ζητήσει τη στήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης, που έσπευσε στα μέσα Νοεμβρίου να της χορηγήσει πακέτο €15 δισεκατομμυρίων!

Το πρόβλημα των αιολικών είναι πως έχουν χάσει κατά κράτος τη μάχη της αγοράς απ' τα φωτοβολταϊκά, καθώς τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρισμό πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, πιο φθηνά απ' τα αιολικά και προς το παρόν χωρίς τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, που προκάλεσε παγκοσμίως η αθρόα ανάπτυξη αιολικών. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές νιώθουν πλέον την πίεση των Κινέζων ανταγωνιστών. Έχοντας στη διάθεσή τους την αχανή Κινεζική εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την παραγωγή φορτίου βάσης ηλεκτρισμού από κάρβουνο και πυρηνικά, αλλά και την υποστήριξη του Κινεζικού κράτους, μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, που δεν μπορούν πια να βρουν φθηνές πρώτες ύλες και ταλαιπωρούνται απ' την αδιέξοδη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. 

Οι κατασκευαστές (Siemens Energy, Vestas, Nordex, Enercon) είναι κυρίως Γερμανικών συμφερόντων, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η προθυμία με την οποία έσπευσε η Κομισιόν να τις διασώσει: στις 24.10.2023 η Κομισιόν έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το νέο σχέδιο "European Wind Power Action Plan" (COM(2023) 669 final, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS), με προτάσεις ώστε να υποχρεωθούν οι πολίτες να χρηματοδοτήσουν ξανά τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Εάν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλέσει μια ομάδα και της πει "πείτε μας πώς θέλετε να διαμορφώσουμε τους κανόνες" είτε "προκειμένου να παίρνετε μόνιμα εσείς το πρωτάθλημα" είτε "προκειμένου να μην υποβιβαστείτε ποτέ", εύλογα όλοι θα αναφωνήσουν "σκάνδαλο, σκάνδαλο!"

Εάν η Κομισιόν αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικών να τη συμβουλεύσει για τη νέα πολιτική στήριξης των αιολικών,  παρεμβαίνοντας θεσμικά στην -υποτίθεται "ελεύθερη"- αγορά, πώς πρέπει να το χαρακτηρίσουμε;

Κι όμως αυτό ακριβώς έχει συμβεί! Το Μάιο 2023 ...

21 Νοεμβρίου 2023

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 98.4 ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: ΧΡ. ΚΟΛΟΒΟΣ: ΤΑ "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" ΚΕΡΔΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Μιλώντας τη Δευτέρα 20/11/2023 στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, ο Χρήστος Κολοβός, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ / Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων, εξηγεί  πώς προκύπτουν τα "ψιλά γράμματα" κερδών για τους παρόχους ενέργειας, αλλά και πως οι λεγόμενοι "έξυπνοι μετρητές" έρχονται με νέες "έξυπνες χρεώσεις ακρίβειας" για χιλιάδες νοικοκυριά.

Όπως εξηγεί, στο 9μηνο 2023 τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 407 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022. Μάλιστα αυτή η εντυπωσιακή αύξηση κερδών (επιπλέον 112 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο), προέκυψε ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 3,5% στο 9μηνο 2023 σε σχέση με το 9μηνο 2022.

Το "Επιτρεπόμενο Έσοδο" των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ηλεκτρισμού καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η αύξηση της κερδοφορίας του μονοπωλίου που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται απ’ τη ΔΕΗ σε "ανάκτηση ποσών των προηγούμενων ετών, η οποία ξεκίνησε το 2ο τρίμηνο του 2023". Δεν είναι όμως μόνο αυτό: στην πραγματικότητα συνέβη κάτι άλλο, που αυξάνει το λογαριασμό για τους καταναλωτές και δημιουργεί "απρόσμενα" κέρδη. Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα "περίεργα"!

Σε λογαριασμό που δημοσίευσε, η χρέωση για το Δίκτυο Διανομής είναι ΤΡΙΑΝΤΑ (30) φορές μεγαλύτερη απ' τη χρέωση για το Σύστημα Μεταφοράς! Αυτό συμβαίνει επειδή ...

16 Νοεμβρίου 2023

Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝEΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ" ΚΕΡΔΗ ΠΑΡΟΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Όταν το 2022 οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού τσουρούφλισαν τους πάντες και οι πάροχοι εμφάνισαν υπερκέρδη, κάποιος πάροχος χαρακτήρισε τα κέρδη ως "απρόσμενα και όχι υπερκέρδη". Τώρα έχουμε μια νέα περίπτωση "απρόσμενων" κερδών.

Στις 9/11/2023 η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2023, (μάλιστα με παρουσίαση μόνο στα Αγγλικά, σαν να μην είναι Ελληνική εταιρεία!). Περίπου 45% της κερδοφορίας του Ομίλου ΔΕΗ προέρχεται από τη δραστηριότητα του Δικτύου Διανομής, το γνωστό σε όλους μας ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Πιο συγκεκριμένα, στο 9μηνο 2023 τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 407 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2022. Μάλιστα αυτή η εντυπωσιακή αύξηση κερδών (επιπλέον 112 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο), προέκυψε ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 3,5% στο 9μηνο 2023 σε σχέση με το 9μηνο 2022.

Το "Επιτρεπόμενο Έσοδο" των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ηλεκτρισμού καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η αύξηση της κερδοφορίας του μονοπωλίου που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται απ’ τη ΔΕΗ σε "ανάκτηση ποσών των προηγούμενων ετών, η οποία ξεκίνησε το 2ο τρίμηνο του 2023". Δεν είναι όμως μόνο αυτό: στην πραγματικότητα συνέβη κάτι άλλο, που αυξάνει το λογαριασμό για τους καταναλωτές και δημιουργεί "απρόσμενα" κέρδη. Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν τα "περίεργα"!

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε απόσπασμα ενός πρόσφατου πραγματικού λογαριασμού ΔΕΗ για κατοικία με τριφασική παροχή (25KVA), όπου η χρέωση για το Δίκτυο Διανομής είναι ΤΡΙΑΝΤΑ (30) φορές μεγαλύτερη απ' τη χρέωση για το Σύστημα Μεταφοράς! Αυτό συμβαίνει επειδή ...

07 Νοεμβρίου 2023

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ TOP CHANNEL ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΡΤΥΡΊΑ - Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Την Πέμπτη 2.11.2023 βρέθηκα εκ νέου καλεσμένος στην τηλεόραση TOP CHANNEL Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της εκπομπής "Μαρτυρία" (η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε την ίδια ημέρα). Σε συνέχεια της εκπομπής της 19.10.2023, θέμα της συζήτησης ήταν η κλιματική κρίση και το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά.

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε από το YouTube, ή να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο, καθώς αναδημοσιεύεται ενδεικτικά στο

https://odialogos.gr/αποψεισ/κλιματική-αλλαγή-κλιματική-κρίση-ανθ/


03 Νοεμβρίου 2023

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FOCUS FM 103.6: “ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ” (13.9.2023)


"Ασφαλώς το φαινόμενο στη Θεσσαλία δεν ήταν συνηθισμένο και συχνό, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού αφού το 1957 στη Μακρινίτσα μέσα σ’ ένα24ωρο, έπεσαν 580 χιλιοστά βροχής. Άρα ακραία μεν φαινόμενα αλλά είναι μέσα στα πλαίσια της γεωλογικής εξέλιξης του πλανήτη" είπε στον Focus FM και στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" με τη Δέσποινα Μποτίτση Ο Χρήστος Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

“Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία δεν έπεσαν απ’ τον ουρανό. Παράγονται και δημιουργούνται καθημερινά, με διάβρωση και αποσάθρωση, με κατολισθήσεις και φερτά υλικά ποταμών και χειμάρρων. Παράγονται όχι από λιακάδες και θαλάσσια αύρα, αλλά από δυνατές βροχές και χιόνια, ακραίους ανέμους και θαλασσοταραχές, ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές. Φτάνει με την ανοησία της κλιματικής κρίσης”.

“Όταν το 1978 έγινε ο μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη (και λίγο αργότερα, το 1981 στις Αλκυονίδες), ο αείμνηστος καθηγητής Παπαζάχος δεν μίλησε για θεομηνίες, δεν ασχολήθηκε με το μέγεθος του σεισμού, την ένταση του σεισμού, το αν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μίλησε για την ανάγκη προστασίας, για την ανάγκη να υπάρξουν γερές κατασκευές. Από τότε η χώρα μας απέκτησε αντισεισμικό κανονισμό και οι νέες κατασκευές προστατεύουν ζωές. Αλλά τώρα μαθαίνουμε πως ακόμα υπάρχουν οκτώ χιλιάδες σχολικά κτήρια (43%), στα οποία δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος! Αυτοί είναι οι πολιτικοί στην Ελλάδα…ας προσέχαμε τι ψηφίζαμε”.

Ο κ. Κολοβός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας λέγοντας ότι βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, αλλά εκεί δεν πνίγονται. «Τελευταία φορά που οι Ολλανδοί πλημμύρισαν ήταν τον 16ο αιώνα και από τότε πήραν μέτρα, έφτιαξαν κατάλληλα έργα. Και εδώ έρχεται το μέγα ερώτημα: πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε, καταλήγουν σε συγκεκριμένες τσέπες;

Mίλησε ακόμη για την πρόταση της κυβέρνησης για το αναθεωρημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ), την οποία απέστειλε στους φορείς της αγοράς, ώστε αυτοί να τοποθετηθούν μέχρι τις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό προβλέπει δημόσια και ιδιωτική δαπάνη 165 δισεκατομμύρια ευρώ στην επταετία 2024-2030, προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική της δήθεν «κλιματικής κρίσης». Σε 76 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η δαπάνη μόνο των νοικοκυριών για ανακαίνιση των κατοικιών, για την αγορά νέων ενεργειακών συσκευών (π.χ. αντλιών θερμότητας για θέρμανση), καθώς και ηλεκτρικά Ι.Χ.. Ως συνέπεια, η καταναλωτική δαπάνη για ενεργειακό εξοπλισμό αναμένεται να ανέλθει από 5,7% του εισοδήματος το 2020 στο 8,2% το 2030. Δηλαδή 44% επιπλέον δαπάνη εισοδήματος.

Επίσης έκανε λόγο για εξαιρετικά περίεργες συμπτώσεις για την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς, με τις αιτούμενες χωροθετήσεις αιολικών πάρκων σε σχετικό χάρτη της ΡΑΕ.

Ακούστε το ηχητικό ολόκληρης της συνέντευξης στο Mixcloud.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιω...